Застраховки за дома

Без значение дали купувате нов дом или вече имате такъв, мисълта за застраховка на дома ви най-вероятно многократно е минавала през ума ви. Истината е, че цялото ни имущество, здраве и живот са изложени на опасности. А застраховането би могло да е онази предпазна мрежа, която помага да възстановите първоначалния уют и мир. Но наистина ли имате нужда от нея? Наистина ли е в помощ, а не в разход? Не искаме да си признаваме, че съществуват опасности, които биха могли да преобърнат животите ни, но без значение дали мислим за тях - те са там и ние нямаме контрол върху тях.

Какви са ползите от това да застраховате дома си?
Спокойствието, което си осигурявате е първото нещо, което получавате след застраховката -  след нея вече знаете, че сте защитили вашата крепост.
Дори най-базовите застраховки биха предпазили дома ви от всякакви опасности - природни бедствия като  буря, ураган, градушка, проливен дъжд, щети от падащи дървета и клони, удар от мълния, пожар, експлозия, наводнения, злоумишлени действия от трети лица, вандализъм, кражба, късо съединение и други подобни и неприятни ситуации.
Достъпността на имуществената застраховка е една от основните причини, везните да се накланят в полза на случването ѝ. Естествено това зависи от няколко фактора - каква е възрастта на жилището, на кой етаж е, какъв е видът на сградата и плътността на застрояването, в коя сеизмична зона на България е. Страната ни е разделена на четири земетръсни зони и в зависимост от това дали районът, в който се намира имотът, е с висока сеизмичност, варира и цената ѝ.

В реалността сключването на застраховка се случва лесно и бързо - отнема само няколко минути. Не са нужни множество документи, огледи или дълги въпросници.

Обезщетението, което получавате зависи от размера на понесената щета или загуба, но винаги до лимита на отговорност. Препоръчваме да застраховате дома си за сумата, която съответства на действителната стойност на имуществото ви, защото плащате по-ниска премия за по-ниска застрахователна сума, но рискувате да претърпите загуби, ако голяма част от размера на щетите остане за ваша сметка.

Най-вероятно домът ви е едно от най-ценните притежания, които имате и това е основателна причина да се погрижите превантивно за него. Нашата истина е, че застраховката е най-добрата инвестиция, която да направите и никога да не използвате. Тя ще осигури спокойствието, сигурността и финансовата ви стабилност.