Запознай се с нашите 2

Продължаваме с личните разговори с хората от екипа на агенцията - защото вярваме, че всичко започва от тях.

Да разчупим леда с традиционния въпрос: Кои са трите ключови качества, които трябва да притежава един успешен брокер на недвижими имоти?
Яни: Не бих дал дефиниция, а по-скоро това, което ми помага на мен. Разбира се, техническите познания, осведоменост за обекта и пазара, са важни. Но тъй като се работи с хора, има качества, който спадат към сферата на междучовешкото общуване, и според мен те са решаващи. Качества, върху които се гради доверие. Най-напред нагласата, че решавам, а не създавам проблем. Второ, държа се автентично, фалшът и фразата са много лош признак. И особено важно: комуникативност, умението да се общува с всякакви хора, на всяко ниво - от чистач до министър.
Галина: Емпатия, експертиза, проактивност.

Какво сте работили, преди да станете брокер на недвижими имоти? Научихте ли нещо от предишната си работа, което прилагате и до днес?
Яни: Историк - изследователска и преподавателска дейност. Не зная дали прилагам нещо от този опит - може би умението да изслушвам и да обяснявам.
Галина: Мениджър продажби в една от най-големите издателски къщи в България, един сериозен козметичен бранд и страхотната инициатива “Bulgaria Wants You”. Научих, че е задължително да не спираш да учиш - да се развиваш всеки ден, да отстояваш принципите си и нещата, в които вярваш,  да бъдеш и да останеш добър човек. Както и това, че няма как да спечелиш за сметка на другите - отборът винаги е по-силен.

Как бихте обяснили това, което правите, на 5-годишно дете?
Яни: Много е просто, все пак не е квантова физика. Продавам жилища, като в магазин. 
У нас изглежда много по-сложно да се обясни на възрастен човек какво точно прави брокерът и защо изобщо има нужда от неговата дейност. Впрочем някога у нас сме имали същия проблем с адвокатурата. Хората обикновено не се доверяват на посредници - независимо дали става дума за търговия или за нещо друго. Всеки се оправя сам, защото всеки разбира от всичко - или ако не разбира, има роднина, приятел, познат, който разбира и не взима (много) пари. Това се отнася за всички обществени сфери. Затова и навсякъде нивото на услугите у нас е ниско.

Какво обичате да правите през свободното си време?
Галина: Какво свободно време?! Шегувам се - изключително съм запалена по биохакинг и много следя и се образовам в тази посока - как да останем здрави, активни и щастливи до последния си дъх на около 150-200 години и повече. Не, не е фантазия, а наука. Потърсете в информация за Дейвид Синклер и какво е постигнал.

Какво обичате в София?
Галина: Вече обичам духа на промяната, който най-после се усеща. Страхотният потенциал на София ще се развие.

А какво не обичате в София?
Яни: Разбити улици, архитектурни и всякакви други безобразия. Хора с каменни лица. Хора, които не отстъпват, не поздравяват, не се извиняват, не благодарят...