Тома Станишев пред Imoti.net: Прозрачността в бранша е от изключително значение

Тази година imoti.net навършиха 20 години. По този повод се обръщат към 20 водещи експерти в сектор недвижими имоти, за да споделят своя успешен път на развитие. Вижте какво разказа Тома Станишев, управител на Galardo Real Estate.

Какво беше Вашето начало в бизнеса с недвижими имоти?
Започнахме като франчайз на американската верига за недвижими имоти Century 21, която оперира в над 80 страни. Представлявахме ги в България в периода 2007-2012 година. Те бяха невероятни учители, които ни дадоха превес и мотивация за един страхотен резултат от години на работа и мнoгo ycпeшни cдeлĸи с дoвoлни ĸлиeнти.

Имаше ли пречки, които трябваше да преодолявате?
Преживяхме трудни моменти след 2009-та година, когато претърпяхме икономическа криза. Друго нещо, което винаги е било специално и с повишено внимание – подборът на агенти на недвижими имоти. Това е основният двигател на всяка една агенция на пазара. В момента Galardo Real Estate има невероятен екип от професионалисти с широк потенциал.

В какво отношение се развивахте?
Развитието на Galardo Real Estate е комплексно. Разглеждайки местоположението на офиса в топ център на София в аристократична сграда, преминавайки през портфолиото на агенцията, в което са заложени съвместни партньорства с чужди фондове, прибавяйки и екип, сформиран от специалисти по фотография, маркетинг, както и собствен юрист, които неимоверно подкрепят агентите, Galardo Real Estate има качествата да бъде сред най-добрите агенции за недвижими имоти. Развитието ни не спира дотук. В крак с всички технологични тенденции, ние използваме и вътрешна корпоративна система, която максимално да улеснява брокерите и да им дава пълното време да са на терен.

Как се справя компанията ви със ситуацията в момента?
Galardo Real Estate е част от средния и високия сегмент, който, за щастие, почти не беше засегнат от Коронакризата. Обратно на очакванията, наблюдаваме дори повишен интерес и повече продажби. Сред причините за това явление е, че инвестицията в недвижим имот по време на криза представялва сигурност за много хора. Допълнителна мотивация за инвестиране дават спомените при връщането назад във времето на икономическата криза, когато известна българска банка обяви фалит. Друга вероятна причина за повишените продажби е ускореното влизане в Еврозоната, след което се очаква обезценяване на лева.

Какво предвижда вашият план за развитие в следващите години?
В следващите години предвиждаме увеличаване на екипа от агенти на недвижими имоти, както и развитие в отделите „Управление на имоти“ и „Инвестиционни проекти“.

Какво трябва да се промени на държавно и браншово ниво, за да се развива успешно бизнеса с имоти?
За да се развива успешно бизнесът с невдижими имоти, трябва да се наложи регулация и контрол от страна на държавата върху агенциите, както и да има изисквания към тях с цел подобряване на услугата. Изключително важно е да имаме прозрачност в сферата ни, за да увеличим външните инвестиции в недвижимите имоти в нашата държава.

Споделете вашите изводи за устойчиво развитие в сектора.
Galardo Real Estate се развива изключително много през годините. Значително внимание се отделя на агентите, които преминават през множество обучения по френски методи. Това, с което Galardo се отличава от останалите играчи на пазара, е безплатната оценка на всеки имот и активното участие в преговори. Наблюдавайки скоростното развитие на технологиите, нашата агенция влага все повече инвестиции в маркетинга и рекламата с цел по-доброто позициониране на пазара и качествената реклама на ексклузивни имоти.