Работа от вкъщи - как да приспособим дома си и за офис

Стив Джобс е започнал кариерата си на пода на празен апартамент. Роалд Дал пишел в градинска барака, а бюрото на Айнщайн било толкова зарито с хартия и вещи, че е цяло чудо, че теорията му за относителността си е проправила път през тях. Ако всички тези хора работеха в тесни кабинки, обградени от още двайсет колеги, вероятно творенията им нямаше да са същите. Понякога никоя друга обстановка не може да ти даде по-добра концентрация и спокойствие от тази у дома. И макар и тримата гении да не са работели в най-добрите условия от гледна точка на обзавеждане, то със сигурност може да даде своя принос за вашата продуктивност, а и за физическото и психическото ви здраве. Подбрахме 5 съвета как да приспособите дома си не само за почивка, но и за максимално удобна работа. Ето ги и тях:

 

1. Бюро > легло

Разбираме порива да не станете сутрин, а просто да придърпате лаптопа от нощното шкафче върху коленете си, но подобна стратегия е неефективна в дългосрочен план. Старайте се да правите разграничение между мястото, където си почивате и мястото, където работите, защото в противен случай няма да е пълноценна нито работата, нито почивката. Работата от леглото има отрицателно отражение и върху психическото благосъстояние, така и върху физическото здраве, тъй като правилната стойка на гърба е невъзможна с компютър върху коленете. Снабдете се с бюро и обособете кът за работа, с който ясно да разграничите работата от всички останали дейности, които извършвате у дома.

 

2.Използвайте естествената светлина

Слънчевата светлина доказано понижава производството на кортизол (хормона на стреса) и ни кара да се чувстваме по-спокойни и по-енергични. В човешката природа е през деня да сме по-продуктивни, затова се възползвайте от дневната светлина по най-добрия начин. Поставете бюрото си близо до прозорец и винаги работете в един и същи часови диапазон. Неслучайно стандартният работен ден се пада в часовете между 9 сутринта и 5 следобед и макар да имаш свободата сам да преценяваш разпределението на работното си време, вероятността работата да не спорѝ е по-голяма в тъмните часове.

 

3.Добрият стол е по-скъп от бюрото

Колкото и важна да ви е работата, няма нищо по-ценно от здравето, а то от своя страна се поддържа единствено с правилно отношение. Офисната работа често изисква от нас да възпитаме у себе си нездравословни навици като заседяване дълго време на едно място и вторачване отблизо в екрана. Затова ако искаме да избегнем стотиците възможни изкривявания на стойката, сецвания и плексити, както и евентуалното късогледство, най-важната стъпка в обзавеждането на домашния офис е да се инвестира в удобен стол. Не се плашете от цените на столовете, а купете онзи, в който се чувствате най-добре.

 

4.Зелено, зелено, зелено

В средата на 80-те години на миналия век група швейцарски учени установяват, че вредното влияние на лъчението от монитора е значително по-малко, ако сложим кактус до компютъра. Макар компютрите в днешни дни да са много по-щадящи от онези отпреди 30 години, времето, което прекарваме с тях е много повече, а това неминуемо се отразява на здравето ни и съответно на представянето ни на работното място. Ако усещате зачервяване на очите, умора и намаляване на производителността, на първо място си дайте почивка. А на второ – инвестирайте в кактус. Освен че неутрализира част от вредните лъчения, кактусът освобождава кислород и абсорбира влагата. При това – без капризи при отглеждането му.

 

5.Освободете пространство

Подреден дом – подреден ум, казват мъдрите хора. Личните ви снимки и аксесоари ще ви създадат спокойствие и добро настроение, но и не бива да развалят концентрацията ви. Освен ако самите вие не сте Айнщайн, се постарайте на работното ви място да има достатъчно празно пространство, така че да не се разсейвате. За тази стъпка могат да са ви от изключителна полза безжичната мишка и клавиатура – по-малко кабели за разплитане, по-малко разсейване на мислите от същинската част.