Open House за Фенове на Изкуството

Срещаме ви с една невероятно харизматична жена и творец - художничката Райна Стоймирова, участваща в нашия проект, съвместно с Галерия 2.0  - GALARDO REAL ESTATE – агенция за недвижими имоти, подкрепяща изкуството. Само след десет дни, на 24.10 Ви каним на едно по-нестандартно събитие „Open Hоuse“ за ценители в сграда BLVD Residence. Ще имате възможност да разгледате 4 наши ексклузивни апартамента, както и да се докоснете до творчеството и невероятните картини на нашата прекрасна гост-художничка.

Райна Стоймирова е завършила средно специално образование в техникум по текстилна техника – София, специалност „Художествено оформление и десенатура на тъкани“ през 1990. През 1996 завършва частна художествена академия „Жул Паскин“ – София, специалност „Живопис“, в класовете на Ива Владимирова и Николай Майсторов. Присъства  активно в художествения живот в България, като реализира 9 самостоятелни, 4 съвместни, участва в 4 международни и над 30 общи изложби. През 2021 печели конкурс на СБХ за творческа резиденция в Сите де-з-ар, Париж.

Какво ви вдъхновява да създавате картини със специфични цветове?

Води ме цветът и това как той взаимодейства с формата. Все по-често тя не е толкова конкретна, но подсилена цветово, кара картината да оживее. Начинът ми на работа търпи доста трансформации и често финалният резултат е далеч от първоначалния замисъл, но това е неизменна част от извървения път…Той носи своите трудности и колебания, но удовлетворението на финала е несравнимо.

Какво идва първо - идеята за произведението или изборът на цветовете? Можете ли да разкажете за вашия процес на създаване?

Вдъхновението е навсякъде около нас, от нас се иска само да имаме очи да го видим, сетива да го почувстваме и страст да го изразим по своя начин Спектърът на въздействие е широк… Източниците на вдъхновение са много важни, както и способността да се извлече смисъл от видимите и невидими неща… Определено ме привлича вибрацията на цвета, неговата поетиката, комуникацията му с другите нюанси, това как един цвят може да оживее или притихне в различна ситуация и как стои в пространството. 

Каква роля играе мощната енергия във вашите картини? Как успявате да я въплътите и предавате на зрителите?

Експериментирам много, при мен това е начин  за търсене и намиране на потенциала на художествения материал, защото той дава свободата да изразя на платна идеите си. Този неуморен дух на търсене и намиране е основен двигател за мен като автор.

Каква е връзката между вашия изразителен стил и емоциите, които искате да предадете чрез вашите картини?

Абстракцията ми дава свобода. Чрез нея най-добре изразявам своя свят, личните си преживявания и търсения. Интензивният колорит е моят инструмент. Хората с подобна на моята чувствителност най-добре биха усетили посланията ми.

Как вярвате, че вашите картини могат да внесат допълнителна стойност и атмосфера в имотите, които се предлагат на пазара?

Едно произведение на изкуството, избрано да съжителства с обитателите на един дом, създава условия за по-хармоничен живот. Говори и много за самите тях, за тяхната индивидуалност. То внася своята собствена светлина и предизвиква съзерцание. Живописта може да бъде силно въздействаща и да повлияе на усещането за пространство, дори за уют. То отваря теми за размисъл, разширява кръгозора, освобождава душата и я кара да мечтае. Настанява се на стената и неусетно заживява заедно с тях…

Как смятате, че изкуството може да помогне за визуализацията и представянето на потенциала на даден имот?

Произведенията на изкуството играят много важна роля, те предизвикват вълнение. Поставени на точното място, те подсилват внушението на интериора и обогатяват атмосферата. По друг, по-жив начин допринасят за цялостната стилистика на дома и изявяват характера му. Те са способни напълно да трансформират едно помещение в една още по-добра светлина.