Как да превърнем терасата в градина: 5 съвета за освежаване на балкона

    Сезонът на летните ремонти почти приключи. Време е за финалните щрихи, които да придадат на дома ти свежия и уютен вид, за който мечтаете, а в този смисъл терасата играе една от главните роли. Какво по-приятно от това да изпиете сутрешното си кафе или вечерната чаша вино на открито в приятна обстановка, и при това в собствения си дом? Разчистете балкона си от всичко непотребно, защото подбрахме пет от най-актуалните тенденции в екстериорния дизайн. Ето как да превърнете терасата си в истинска градина


1.Стабилна подова настилка

    Все отнякъде трябва да се започне и в нашия случай именно подът е основата върху, която да градим. Ако планирате да отглеждате растения на терасата си, със сигурност ще имате нужда от подова настилка, която да е дълготрайна и лесна за почистване. Поради тези причини не бихме препоръчали нито дървен под или ламинат, нито изкуствена трева, макар да сме съгласни, че за известно време и двете биха изглеждали красиво. При поливането на цветята подът неминуемо ще се измокря, а както знаем, паркетите се издуват. Изкуствената трева също не е удачен вариант, освен ако нямате намерение да я почиствате с прахосмукачка всеки ден.

За сметка на това теракотените плочки не се нуждаят от по-сериозно почистване за разлика от изкуствената трева или декинга. Дали ще изберете ярка мозайка с арабски мотиви или нещо по-неутрално като имитация на дърво или камък – вие решавате. Плочките са красиви и практични, а и при специални случаи позволяват да постелете и по-плътен килим за употреба на открито.


2.Мебелите

    Ако четете тази статия, най-вероятно нямате намерение да използвате терасата си само за простор за пране. Независимо от размера й обаче, ще имате нужда от удобни и комфортни мебели релакс. Меката мебел не е удачно решение. Подложен на външни влияния като слънце, вятър и дъжд (особено ако балконът ви не е остъклен), текстилът избелява и изтънява. За предпочитане са здравите мебели от дърво или метал. В комбинация с одеяла и възглавници, те ще бъдат достатъчно удобно решение, че да не ви се иска да ставате. Освен това ви дават свобода по отношение на акцентите. Можете да комбинирате цветовете в зависимост от сезонните цветя в импровизираната ви градина, а и смяната им е значително по-лесна, отколкото при нужда от претапициране. 



3.Растенията 

    Някои предпочитат ярки цветя като мушката, други – лесни за отглеждане сукуленти, а трети, които не се задоволяват само с красотата на цветята, а търсят и функция – засаждат подправки. Независимо какви са вашите желания, на първо място трябва да съобразите с условията – светлина, изложение, течение.

Освен ако нямате изключително просторна тераса ви съветваме да избягвате да поставяте саксиите на пода. Оставете това пространство за мебелите и си освободете пространство за движение. Вместо на земята можете да поставите цветята на декоративна стойка в някой от ъглите на градската ви градина или във висящи саксии на парапета.

Ако харесвате рустик дизайна и сте готови да рециклирате, можете да опрете дървени палети до стената, по които да окачвате саксии от рециклирани консервени кутии или бурканчета. Развихрете въображението си! 


4.Светлина

    Светлината е най-лесният начин да създадате подходяща за манипулиране обстановка. Ако искате да имате по-празнично настроение, можете да окачите наниз от крушки. За целта дори не се налага да имате електрически контакт, тъй като пазарът изобилства от различни соларни лампи – не само ефектно, но и евтино и екологично решение за терасата.

Можете да направите атмосферата още по-романтична, като добавите топлите пламъчета на чаени свещи. 



5.Топлина

    Лятото вече е към края си, но това не означава, че не можем повече да се наслаждаваме на топли моменти на терасата. Газовите отоплителни печки не заемат много място, а имат незаменима роля за всяка прохладна есенна вечер. Домът е на първо място усещане, и чак на второ място въпрос на помещение.  Покани топлината и уюта на терасата си, а след това защо не и гости?