Един разговор с Емилия Пеева

Идвайки от съвсем различна среда - инженер и мениджър на проекти в областта на мобилните комуникации, Емилия Пеева започва кариерата си като брокер преди 1 година. Това естествено не я спира и за момент да се развива и да търси най-доброто за своите клиенти.
През свободното си време предпочита да бъде в различна от градската среда, а именно да се разхожда из природата. Казва, че това ѝ дава нови сили. 
Предстои ѝ дипломиране по специалността „Фасилити мениджмънт“.

Как реши да станеш брокер?
Работата на бюро, затворена в офис по цял ден ме отегчава. Обичам движението, срещите с хора и това да ги накарам да се чувстват щастливи по някакъв начин. В този бизнес това се случва, като им помагам да намерят тяхното място, техния дом, като им помагам да реализират мечта или да намерят своето кътче, където ще им е най-удобно, най-комфортно. Винаги се стремя да доведа до там нещата, че те да са удоволетворени и сигурни, че са направили правилния избор.

Когато работата ми е свързана с инвеститори - да съм убедена, в това че им давам правилните насоки, че съм намерила правилните решения, за да инвестират най-ефективно средствата си. И в двата случая всичко опира до удоволствието да бъда професионалист в това, което правя..

Каква е ситуацията на пазара за недвижими имоти? 
Пазарът е динамичен, с много търсене и много предлагане, конкурентна среда и възможност за инвестиции.

Има ли нужда от промяна на брокерските практики в България?  
Да, определено. Бъдещето на брокерските практики и свързано с инвестиция в ориентацията към клиента, повече професионализъм, коректност и индивидуален подход към всеки един клиент.

В кои райони на София се забелязва най-голяма активност? 
В Център, Лозенец, Драгалевци, а и напоследък Кръстова вада.

Смяташ ли, че технологиите могат да променят брокерския модел/нуждата от брокери в близко бъдеще? 
Няма как да изключим навлизането на технологиите, които в много области заместват човешкия труд. Но в нашата професия това ще стане по-бавно, защото участието на хора е по-осезаемо. На този етап мисля, че ще се измести комуникацията от телефонни разговори към писмена кореспонденция, видео и конферентни разговори. Дистанционната работа на брокерите ще бъде улеснена,  защото имат възможност за достъп до всякакви бази данни, а това пести много време и на двете страни. Така услугата става много по-ефективна. 

Кои са най-честите грешки, които брокерите допускат? 
За съжаление често срещана е липсата на лично отношение. Това не носи  необходимото усещане у клиентите да се чувстват специални и да се доверят. А в нашата професия това е основен постулат.

А кои са най-честите грешки, които потребителите на брокерски услуги допускат? 
Не провеждат среща с брокер, за да се идентифицират нуждите им, което би спестило много време и на двете страни. Работят с няколко брокера, което не води до по-добри резултати. Достатъчен е един, който е запознат с тяхното търсене, изисквания и бюджет и би направил много повече от няколко, действащи разнопосочно и без ясна представа за крайните желания на клиента.

Какво в професията на брокер ти харесва най-много? 
Динамичността на процеса, комуникацията с клиенти и колеги и съвсем естествено - движението.

Какво прави един агент на недвижими имоти наистина успешен?

Вложеното лично отношение, богата обща култура, умение да води преговори, което съвсем лесно се заключва в една дума - професионализъм.

Как един имот се превръща в истински дом? 
Често с много труд, а понякога само с много любов. Не е нужно да е луксозен, важното е да се чувстваш добре, да си с любими хора и да се чувстваш щастлив.

Какво е за теб Galardo? 
Galardo e онова място, в което имам свободата да правя точно това, което ми харесва.

Кои са любимите ти места в града? 
Със сигурност градинката на Народния театър, Докторска градина и много обичам да се разхождам по Графа.