Бъдещето на луксозните имоти у нас – в периферията на големите градове.

Ако гледате развитието на пазара на недвижими имоти у нас ще забележите, че става все по-трудно да се намерят добри парцели в централната (и вече дори по-периферна) част на градовете. За да се издигне поредната кооперация е нужно имот, на който най-често е имало друг строеж да отиде в миналото. Понякога темата е деликатна, защото е свързана с премахване на къщи с историческа стойност и дори такива, които са паметници на културата (в някои случаи). От друга страна голямото струпване на нови хора на места където инфраструктурата вече издиша не е добра идея, защото в даден момент това ще има тежка такса върху здравето и качеството на живот. А купувачите на луксозни имоти не се интересуват само от лъскавата си къща или апартамент, но и как ще стигнат до тях и в каква среда ще живеят.

За момента тенденцията е това да не се усеща чак толкова, но бъдещето на луксозните имоти изглежда концентрирано в перифериите на големите градове, като най-подходящото решение за това сякаш са затворените комплекси (дори когато говорим за къщи). Вече има пилотни реализирани проекти, които са край големите градове у нас – София, Пловдив, Варна, а вярваме, че ще последват и други.

Луксозни имоти в София могат да бъдат предпочитани ако дават и добавената стойност на чист въздух и природа (нещо, което липсва в столицата в някои месеци определено). Освен това в последната една година покрай пиковете на Covid-19 видяхме нуждата от близостта с природата като място за излизане. Нека не се залъгваме – хората, които имаха дворно пространство за излизане бяха много по-добре от всички останали, които стояха в апартаментите си. А някои дори нямат и тераса

От друга страна е наивно да мислим, че някое отдалечено село без никаква инфраструктура, училище и медицински специалисти може да бъде притегателно място за инвестиция от типа на луксозен имот за постоянно живеене. Може би ако става дума за ваканционен имот може да има дискусия, но истинската перспектива е в селата около големите градове, които имат добра транспортна свързаност и инфраструктура (прокаран оптичен интернет). Именно липсата на двете възпира много хора, които могат да работят от дистанция когато се налага да вземат решение дали да се преместят извън големия град.

Все пак интересът към къщите и вилите в тях расте постоянно и затвърждава описаната в предишните редове тенденция. Единственият въпрос е не дали ще се случи, а кога.