Жилище в строеж: за и против

За никого не е тайна, че процесът на търсене и избиране на нов дом е вълнуващо, но и много стресиращо изживяване.

Най-важната стъпка преди да потърсим услугите на брокер е да изясним какви са нашите конкретни и реалистични очаквания към новото ни жилище и впоследствие да останем отворени към идеи. Много клиенти бързо стигат до заключението, че апартамент във все още незавършен комплекс е идеалният вариант за техните нужди.

Ето няколко предимства и недостатъци, които трябва да вземете предвид, ако обмисляте такова решение за себе си.

Цената

Един от основните доводи в полза на такъв избор несъмнено е по-малката сума пари, с която трябва да се разделят клиентите, за да станат собственици. Готовите апартаменти винаги струват повече, именно защото имат предимството да влязат в употреба почти веднага след финализиране на сделката.

Също така незавършените комплекси обикновено дават възможност за разсрочено плащане, което е значително улеснение, ако не разполагате с необходимите средства на момента. Трябва да сме наясно обаче, че в дългосрочен план неизбежните разходи за ремонт и обзавеждане могат да добавят значително към първоначалната цена.


Лично пространство

Това привидно неудобство също има своите добри и лоши страни. Неприятната „новина” е, че след като станете собственици ще трябва да поемете отговорност за всички малки и големи решения съвсем сами. Но добрата новина е също, че ще имате възможност да вземете нещата в свои ръце и сами да прецените кое би работило най-добре лично за вас. Готовото жилище почти сигурно ще ни изправи пред избора дали да се съобразим с идеите на предишните собственици, или да приемем предизвикателството за основен ремонт.

Току-що построеният апартамент ще ви даде арена да развихрите въображението си и да създадете дома на своите мечти. Също така - всички знаем, че за съжаление винаги съществува опасност за некоректно отношение. Не са малко хората, които след нанасяне се сблъскват с проблеми – финансови или други, които предишните собственици не са разкрили преди осъществяване на сделката. Шансът за такива непредвидени предизвикателства е по-малък при жилище в процес на строеж, но това не означава, че грижата да се извършат всички необходими проверки автоматично отпада.


Време и планове

Закупуване на апартамент в незавършен комплекс може да бъде и удачна инвестиция за бъдещето. Недвижимото имущество винаги е добър и разумен начин да предпазите средствата си от обезценяване. Времето, необходимо за завършване на строителния проект (както и неговите непредвидени забавяния), ще ви даде свободата да променяте плановете си спрямо евентуални промени на вашите обстоятелства и нужди.

При такъв вид покупка винаги съществува и опцията да продадете готовото и обзаведено жилище за по-голяма сума от тази, която сте вложили в него. Без съмнение най-големият риск, свързан с купуване на нов дом в процес строеж е свързан с фалит на строителната компания и не завършване на започнатия проект. За да избегнете такова развитие ви съветваме да се доверявате на агенции за недвижими имоти с безупречна репутация и дълъг списък от доволни клиенти.


Снимки: Pexels/Pixabay