Защо е важно да работите с агенция за недвижими имоти?

Защо да наемам агенция?“ е един от първите въпроси, които изникват в главата на предлагащия или търсещ имот. Факт е, че за агентите на недвижимо имущество мненията са крайни – те са или обичани, или мразени. Причината за второто, както и във всяка друга професия, се коренят в професионализма. За мнозина от посредниците при продажба на имоти тази професия е само преходно занимание, което обяснява недоволството у някои клиенти, ползвали услугите им. Нека разгледаме обаче причините и за първата крайност. Добрият брокер е незаменим съюзник в непозната територия (и буквално, и преносно). Ето защо:

Познания за имотите

Добрият професионалист познава пазара така, както никой друг, а познанията му в сферата на градоустройството, строежа на сгради, архитектурата, законите за недвижимо имущество и конкуренцията на пазара го превръщат в най-ценния ви сътрудник по време на търсенето на съвършения нов дом или офис. Същото важи и в случай, че самите вие продавате имот. Брокерът има дългогодишни наблюдения над търсенето и познава конкурентите ви. Това от своя страна му позволява да ви даде най-адекватните съвети и да ви напътства докато превръщате дома си в продукт с добра търговска стойност.  


Професионална мрежа

Всяка добра агенция за недвижимо имущество разполага с професионална мрежа от контакти – юристи, нотариуси и строители, което не само му помага да бъде добре информиран за всеки аспект от работата, но и да му дава възможност да ви бъде от най-голяма полза, като даде препоръка и съвет за касаещите ви ситуации. Например – дали качеството на строителството е благонадеждно, какви проблеми биха могли да възникнат с имота в бъдеще и съответно дали си струва. Добрият посредник познава и добрите страни, и недостатъците на избраното от вас място и може да използва тази информация единствено във ваша полза по време на оценката на имотите и последвалите преговори, в случай че вече сте се спрели на място.

Ако пък сте от другата страна на сделката и вие предлагате имот за продан, брокерът ще е в състояние да ви даде най-добрите препоръки, които ще ви помогнат да го продадете на възможно най-високата съответстваща на качествата му цена. Именно той е човекът, който знае кои са онези малки, но важни неща, които смъкват или вдигат цената. От него ще получите най-адекватния съвет на какво да обърнете внимание при описанието и дори козметичните ремонти, в които ще е добре да инвестирате, а в допълнение към това, всяка добра агенция разполага и с екип от майстори, интериорни специалисти, юристи и др., с които брокерът ви свързва и гарантира, че сделката ще е само във ваша полза, а не ущърб. 


Безпристрастност

Безценно качество в етапа на преговори е безпристрастността на посредника, тъй като е възможно от вълнение да пропуснете някоя подробност. Брокерът няма да се подведе по емоционалния фактор по време на продажбата и ще счита работата си за свършена едва след като се увери, че всички условия на договора са във ваша полза. Това се отнася с пълна сила както по време на самия оглед, така и за подготвянето на документите по сделката. Можете да не се притеснявате да задавате въпроси на брокера дори след като договорът вече е сключен. Добрият агент на недвижими имоти не позволява появата на недоразумения и ще бъде на ваша страна във всеки етап от преговорите с ответната страна. Винаги е по-разумно да се довериш на някой, който е „врял и кипял“ в подобни ситуации, отколкото само на чувствата си и Google.


Документация

Имате ли представа каква документация трябва да подготвите за всяка стъпка от покупко-продажбата? Брокерът не само знае, но и ще подготви всички документи вместо вас. С това ще ви спести както нерви, така и времето за цяло юридическо проучване.

Най-голямото предимство на професионалната помощ обаче е свеждането на риска от грешки и измами до минимум, тъй като до себе си ще имате цял екип съюзници не само с познания, но и с опит в сделките. 


Прогнозиране

Ако някой знае каква е действителната стойност на един имот, то това е брокерът. В случай, че следенето на колебанията в имотния пазар не са ваше хоби или ежедневно занимание по друга причина, брокерът може да ви бъде от полза и с реалистична прогноза за цените, в случай че търсите възможност за закупуване на имот в бъдеще. Той е и човекът, който ще ви помогне да определите най-реалистичната цена на жилището, което продавате, като ще я съпоставя с цените на други имоти, които понастоящем са на пазара.


За добрата агенция името е от изключително значение. Всеки доволен клиент води след себе си няколко нови. Преди да наемете посредник, е препоръчително да потърсите препоръки и да се поинтересувате от опита на предишни клиенти. Както с всяко друго поприще, и тук трябва да се търсят хора, които възприемат работата си сериозно и като инвестиция за бъдеще. Добрата агенция задължително поставя интересите на клиента на първо място, подписва посреднически договор и има богато портфолио и компетенции, които може да докаже. Не се примирявайте с по-малко.