Запознай се с нашите 6



Недвижимите имоти са нашият бизнес, но хората са нашето конкурентно предимство – и точно затова с особена гордост и удоволствие ви представяме най-новите попълнения в екипа на Galardo: Калина Дакова и Ренета Александрова.

Да започнем с най-важното. Кои са трите ключови качества, които трябва да притежава един успешен брокер на недвижими имоти?
Калина: Категорично едно от най-важните качества е комуникацията - успешният брокер трябва да може ясно и ефективно да комуникира с клиенти, колеги и други заинтересовани страни. Това включва и умението да слуша, да задава правилни въпроси и да предоставя точна и полезна информация. Аналитични способности – успешният брокер трябва да умее да анализира пазара, да разбира икономическите тенденции. Това включва способността да оценява рискове и възможности. Индивидуален подход – успешният брокер трябва да има умението да изгради и поддържа доверие с клиентите си. Това включва предоставянето на персонализирани решения и съвети, които да отговарят на нуждите и целите на клиентите, както и бързото и ефективно решаване на техните проблеми и запитвания.
Ренета: Определено са повече, но без тези три си е предизвикателство: позитивност, постоянство и увереност.

Какво сте работили, преди да станете брокер на недвижими имоти? Научихте ли нещо от предишната си работа, което прилагате и до днес?
Калина: Работих с клиенти, които желаят да обзаведат своите жилища и да ги превърнат в дом. Уменията в комуникация с клиенти в сферата на интериорния дизайн и недвижимите имоти се припокриват по няколко ключови начина.
Разбиране на нуждите и желанията на клиентите: и в двата сектора е важно професионалистът да разбере конкретните нужди, предпочитания и цели на клиента. В интериорния дизайн това може да включва стилови предпочитания, функционални изисквания и бюджет. В недвижимите имоти същото се отнася до типа на имота, местоположението и финансовите ограничения на клиента.
Ефективна комуникация: умението да се комуникира ясно и ефективно е ключово и за двата сектора. Това включва представяне на идеи, обяснение на сложни концепции и отговор на въпроси по начин, който клиентите разбират. Важно е също така да се предоставя своевременна и точна информация.
Изграждане на доверие и отношения с клиентите: и в двата сектора дълготрайните взаимоотношения с клиентите са от съществено значение. Това изисква проактивност, честност и ангажираност към интересите на клиента. Професионалистите трябва да демонстрират компетентност и надеждност, което води до изграждане на доверие и удовлетворение у клиента.
Управление на очакванията: и в интериорния дизайн, и в недвижимите имоти е важно да се управляват очакванията на клиентите. Това включва ясно комуникиране на възможностите и ограниченията, сроковете и бюджетите, както и предоставяне на реалистични прогнози за крайния резултат.
Решаване на проблеми и конфликти: възможността за справяне с възникнали проблеми и конфликти е важна и в двете професии. Това изисква дипломатичност, способност за намиране на компромиси и предоставяне на ефективни решения, които удовлетворяват всички заинтересовани страни.

Кой е любимият ви момент от работния ден?
Ренета: Срещите с клиенти, в които можем да обсъдим и изградим най-подходящите и успешни стратегии за тях, така че да им донесат максимална удовлетвореност от реализираната сделка.

Кои са трите най-важни неща, за които гледате на първо място в един имот?
Калина:
1. Местоположение: това е най-важният фактор при избор на имот. Местоположението определя достъпа до важни обекти като училища, болници, магазини, обществен транспорт и работни места. Добрата локация влияе положително и на стойността на имота и неговата ликвидност на пазара. Важни са и безопасността и развитието на района.
2. Състояние и инфраструктура на имота: техническото състояние на сградата и качеството на строителството са от съществено значение. Това включва състоянието на основните системи - електрическа, водоснабдителна, отоплителна и канализационна. Също така, наличието на модерни удобства и инфраструктура като паркинг, асансьори, зелени площи и общи части играят важна роля.
3. Размер и разпределение на пространството: размерът на имота и неговото вътрешно разпределение са критични за комфорта и функционалността на жилището или офиса. Важно е имотът да отговаря на нуждите и предпочитанията на бъдещите обитатели. Това включва достатъчен брой стаи, добра ориентация на светлината, просторни и удобни помещения, както и наличието на допълнителни пространства като балкони, мазета или тавани.
Ренета:
1. Местоположение.
2. Дух на имота – емоцията, която изпитваш при първия допир с него.
3. Заобикаляща среда и общи части.

Как бихте обяснили това, което правите, на петгодишно дете?
Ренета:
Имам супер готина работа, която прилича на игрите „Roblox“ и “Sims”.

Какво обичате в София?
Калина: София е град с уникална комбинация от история, култура и съвременен живот. София е дом на множество исторически паметници и музеи, които разказват за богатото минало на града и страната. Градът е заобиколен от красива природа, включително Витоша, която предлага отлични условия за туризъм и ски. Борисовата градина и Южният парк също са любими места за разходки и отдих. Хората в София са известни със своята гостоприемност и дружелюбност, което създава приятна и приветлива атмосфера за посетители и жители.
Ренета: Очарователна, добре урбанизирана, европейска столица, която предлага възможности за разнообразен социален живот – културни събития, паркова среда, спортни съоръжения, нощни заведения…

А какво не харесвате в София?
Калина: Проблем, с който лично аз се сблъсквам всекидневно, е липсата на паркоместа.
Ренета: Отношението към хората – и по-конкретно, въпреки че живеем в европейска столица, която се развива много бързо, все още имаме да се учим как да приемаме и да се отнасяме с чужденци, решили да посетят града или да го направят свой дом. Според мен ще е само в наш интерес, ако забързаме темповете в това отношение.

Какво обичате да правите през свободното си време?
Калина: Свободното си време обичам да прекарвам сред близки хора. Обичам да използвам своето лично време, за да се грижа за дома си и за моето джак ръселче – Рони. Не на последно място обичам да тренирам и да се грижа за здравето си.

Как си представяте идеалното място за живеене за вас самите?
Ренета: Пентхаус с 360-градусова гледка в сърцето на града, но с усещане за къща в минималистичен стил – с терасна градина, барбекю кът и фитнес корнер.