За архитектурата през погледа на арх. Арсени Ботушаров

 

За архитектурата през погледа на арх. Арсени Ботушаров

 

Защо архитектура?

    Oще от малък реших, че искам да се занимавам с работа, от която резултатът може да бъде видян и усетен. Архитектурата беше това, което отговаряше на идеите ми. Целта ми беше да създавам неща, които да бъдат усетени впоследствие.

 

Как се намерихте с архитектурата?

    Как се намерих? След като реших като малък, че искам да се занимавам с това, го заявих на родителите ми, а те за моя изненада ме подкрепиха. Още от гимназията работих в посока, архитектурата да дойде като професия.

 

Какво ви вдъхновява в работата Ви?

    Вдъхновение опитвам да намеря в средата, в това да има смисъл сградата да е там, точно по този начин. Пространствата, които се създават да бъдат осмислени с конкретна цел. Някои примери от световната архитектура и България, действат мотивиращо. Резултатите също действат вдъхновяващо.

 

Кой е най-значителният Ви проект до този момент?

    Сградата намираща се срещу ИКЕА, шоурум на Bavaria Auto. Aрх. Антон Ватев ме покани да работим по този проект. Поех идеята и тя вече е завършена и функционираща. Разказвам за нея защото има отношение към контекста - съобразена е с околната среда.

 

Каква е ролята на архитекта?

    Ролята му е да вземе под внимание желанията на клиента, но да го води с идеи по пътя към резултата. Архитектът материализира мечтите на хората или едни инвестиционни бизнес намерения, добавяйки стойност.

 

А каква е истинската роля на архитекта?

    Да не се отказва през дългия процес, започващ с идеята, минаващ през проектирането и на най-малкият детайл по сградата. Ако не се измине целия път, резултатът от гледна точка на архитектuрата ще пострада

 

Какви са тенденциите и какво се случва със съвременната архитектура в България?

    Те са двупосочни: добрата посока - все повече колеги съумяват да намерят съвременни решения и да успеят да проведат проектиранетo до добър резултат.

Лошата е, че е все по-трудно, отново заради трудното намиране на адекватни изпълнители по веригата. Тенденцията важи само за частните инвестиции.

В публичните инвестиции става по-зле - посредственост се е настанила сред учaстниците в тези процеси и вече виждаме резултатите.

 

В каква посока се движи духът на София?

    Духът на София е малко хаотичен, свободен, дотолкова, че всеки да си позволи да прави каквото си иска - нещо като хипи дух. Това се вижда от хора, които идват в София заради това усещане, което не е така добре застъпената в по-добре организираните градове. Предлагаме добра неформална среда за общуване.

 

Ремонтите в София тази година и резултатите от тях?

    Посредственост, корупция и разминаване с проектните идеи. Когато елементите за едно обществено пространство са събрани от тук и там, това ясно говори за нивото на качеството. Тези ремонти са изключително опасни за изграждането на градска култура у хората и усрещането им за добър дизайн.