Покупка на имот в строеж – как да се предпазим от измами

Покупка на имот в строеж – как да се предпазим от измами

Покупката на имот е особен вид лукс, от който получаваме както спокойствие, така и свободата и престижа да планираме живота си в перспектива. Затова не е изненада, че за много хора тя е инвестиция, за която са мечтали и спестявали в продължение на дълги години преди да си я позволят. Напоследък и все по-често се предлага още един начин за покупка на имот – алтернативният вариант „на зелено“. Това ще рече, че продажбата му се осъществява още преди да е построен или дори преди да е започнал строежът. Предимството за продавача от подобна сделка е, че успехът на инвестицията му в строежа е гарантиран. Купувачът пък от своя страна получава по-изгодна цена на имота и възможността да го изплаща във времето. Закупуването на имот в строеж обаче в никакъв случай не е по-малко рисковано, отколкото закупуването на място в готова постройка. Колкото по-далече е тя от материализирането си, толкова повече рискове крие инвестирането в нея. Ето няколко точки, за които трябва да се внимава, в случай че все пак решите да се възползвате от предимствата на подобна сделка:

Кой инвестира в строежа?
Проучете добре фирмата, която изпълнява проекта. Започнете от Търговския регистър, където ще видите дали разполага с нужните за завършване на строежа средства. В случай, че има открито производство по несъстоятелност или ликвидация, вероятността проектът да ви вкара в дългове нараства. Консултацията с брокер на недвижими имоти би ви била от полза в проучването дали фирмата строител и фирмата инвеститор са едно и също лице, а често може да ви даде отговори и на още въпроси за историята на инвеститора.


Каква е историята на имота и земята?
Подсигурете се, че човекът, който ви продава бъдещия имот в действителност е и човекът, който понастоящем го притежава. В Имотния регистър можете да получите информация за собствеността на имота от последните 10 години. Не искате да се окаже, че сте платили за имот, над който въпреки това нямате никакви права. Това е още една точка, по която брокерът е особено полезен в случай, че нямате опит. В случай, че в сделката не е участвало лице, което е пряко засегнато от нея, тя трябва да се анулира.


Обърнете внимание на цената.
Наясно сме, че подобна бележка може би ви звучи като „Не пресичайте на червено“. Съображенията ни за нея са, че е възможно купувачът да ви представи нещата по-розови отколкото са в действителност, като например да ви обяви на пръв поглед ниска цена на имота без да включи в нея цената на общите помещения, които по закон също трябва да заплатите. Съветваме ви да изясните този въпрос преди да се подпишете на условие, което не ви устройва.


Договорете неустойките.
Предвидете всички варианти, които може да не бъдат във ваш интерес и договорете неустойки за всеки от тях – неспазване на договорения срок, неизпълнение на строежа, проблеми с документацията по нотариалното му заверяване или някакъв вид злоупотреба от страна на инвеститора. Консултирайте се с юрист, за да сте сигурни, че сте се застраховали с неустойки срещу всички рискове.


Изисквайте касов бон.
Стоп-капарото представлява първоначалната сума, която давате, за да потвърдите желанието си да закупите имота. В идеалния вариант в момента, в който направите тази вноска, имотът няма да бъде предлаган на други кандидати (особено ако сте се договорили да ви се изплатят неустойки в противен случай). Също както и всяка друга покупка обаче, и тази трябва да се удостовери пред закона. Най-добре е да заплатите сумата по банков път, а ако все пак плащате в брой, задължително изисквайте касов бон.


Покупката на имот не е бърза и лесна задача, както например закупуването на нов телевизор – при това не само във финансовия смисъл, но и от юридическа гледна точка. Всяко „място под слънцето“ трябва да има разрешение да съществува под формата, която вие желаете – независимо дали ви интересува покупката на лятна вила, апартамент в града или дори просто павилион на улицата. Каквото и да е желанието ви обаче, винаги премервайте рисковете си. Агенцията за недвижими имоти е незаменим съюзник при сключването на сделка, тъй като разполага с всички знания, опит и контакти, от които ще имате нужда, за да легитимирате желанието си за притежание.