Петте най-често срещани грешки при покупка на жилище

Чувството да си влюбен е познато на всеки – разумът бива изместен от емоциите, а приоритетите ни се разместват, така че да поставят обекта на желанието ни на първо място. Влюбванията и щастливият край обаче често са несъвместими и причините за тях се коренят в малките грешки, които трупаме в ентусиазма си. Когато любовта от пръв поглед е насочена към имот, последствията лесно могат да стигнат до максимата „докато смъртта ни раздели“. В случай, че сте прибързали с покупката, тя би могла да се отрази дългосрочно на живота ви. Ето защо преди да се впуснете в страстна афера с подобна инвестиция, ви съветваме да се запознаете с десетте най-често срещани грешки на купувачите преди вас.

1.Сметка  без кръчмар
Преди да вземете окончателно решението да закупите имота, трябва да сте сигурни, че можете да си го позволите. В случай, че не разполагате с всички пари накуп и се налага да изтеглите кредит, уверете се, че банката е склонна да ви заеме достатъчна сума. Тегленето на заем е дълъг процес и в случай, че не сте преминали през него още отпреди да се спрете на конкретния имот, е възможно да изпуснете шанса си да го направите свой.

2.Липса на преговори
Преговорите са колкото талант, толкова и умение, което се развива. Дори да нямате опит в тях обаче, не бързайте да се съгласявате веднага със сумата, която е обявил продавачът. В повечето случаи тя е изкуствено завишена и може да не отговаря на реалните качества на имота.

3.Продавачът незадължително е собственик

Не приемайте, че щом името на продавача фигурира в документите за продажбата, значи той задължително е и собственикът на имота. Възможно е негов да е и само процент – например при брак или по наследство. Не прибързвайте да подписвате каквито и да е документи без да сте проследили собствеността на имота. Такава информация можете да получите лесно от Имотния регистър.

4.Пренебрегване на локацията
Толкова сте харесали имота, че сте склонни на всякакви компромиси. Включително да се преместите в квартал, който е на светлинни години от офиса и близките ви, а за капак не само няма удобен градски транспорт, но и се налага да паркирате колата си през девет планини в десета. Колкото и да сте харесали имота, вземете предвид, че всеки интериор подлежи на ремонтни дейности и можете да го променяте колкото си искате. Това, което няма как оправите обаче, е локацията.

5.Вършите всичко сами
Закупуването на имот е дълъг и сложен процес, който колкото и да ни се иска, няма как да стане по-прост. Става въпрос за скъпа инвестиция за бъдещето ви, така че не е чудно, че се налага да преплувате море от бюрокрация, за да стигнете до щастливия край, в който сте вече пълноправен собственик. Нужно е да познавате пазара, да имате поне някаква представа от архитектура, за да можете да преценявате качеството на обектите, а също така да имате познания за юридическата страна на въпроса. Какви справки трябва да направите, за да удостоверите правото си да притежавате имота? Има ли имотът акт 14, 15 и 16? Какви документи се изискват от ваша страна? Всеки от тези въпроси е достоен за специалист. В случай, че самият вие не сте такъв, ще си спестите „една магистратура“
, ако просто наемете посредник. Агенцията по недвижими имоти разполага с консултанти за нововъзникнал казус и ще е ваш верен съюзник по целия път към новото ви жилище.