Пет трика за успешна инвестиция при теглене на ипотечен кредит

Постоянен трудов договор и редовни доходи – това е всичко, от което имате нужда, за да получите ипотечен кредит от която и да е банка. През изминалата 2019 година лихвите на ипотеките бележат рекордно ниски размери, изискванията за отпускането им са рекордно малко, а да инвестирате в имот е по-лесно от всякога. Възползвайте се от лесно изпълнимите условия, но и останете бдителни във всяка стъпка от продажбата. За да ви улесним с последното избрахме няколко важни точки, към които да насочим вниманието ви.  Вярваме, че с тях ще успеете да обърнете сделката изцяло в своя полза.

1.     Оставете капаро след одобрението на банката

Макар вероятността банката да ви отпусне желания кредит да е голяма, не прибързвайте да си правите „сметка без кръчмар“. Възможно е банката да оцени имота на по-малка сума от исканата от продавача.

Не подписвайте предварителен договор и не бързайте да плащате без да имате писмено одобрение от банката. В много случаи банките са склонни да отпуснат заем, но не и в размера, на който първоначално се надявате. Съветваме ви да искате писмени оферти, за да си гарантирате, че условията ще останат същите като при устните договорки.

2.     Задавайте правилните въпроси

Знаете ли, че някои от кредитните инспектори изпълняват норматив за кредитите, които входират? Това означава, че в някои случаи приоритетът на кредитния инспектор не е насочен към клиента, а към изпълняване на норматива. Стига да сте подготвени обаче, това по никакъв начин няма да ви засегне.

За да сте сигурни, че предложената услуга ще е от полза за вас като клиент, имате задача – внимавайте върху какво се подписвате и не се притеснявайте да задавате въпроси за всичко, което не ви е ясно. Следете внимателно дали в договора няма клаузи, които не са във ваш интерес и договорете отпадането им.

3.     Ниска лихва или големи такси?

„Ниска лихва“ звучи като вълшебна приказка, в която всички живеят щастливо, но за съжаление това е прибързан извод. Ако дадена обява грабне погледа ви с обещание за ниски лихви, трябва да я приемете само като сигнал да проверите и другите параграфи по кредита. Често ниската лихва се компенсира от някоя от другите такси, като например застраховката. Проверете дали е така и във вашия случай.

4.     Фиксирана или плаваща лихва?

Хубавото на фиксирана лихва е, че размерът ѝ остава един и същи, независимо от договорения период. По този начин можете да планирате вноската си предварително и не оставяте колебанията на пазара да се отразяват на кредита ви. Недостатъкът е, че в случай, че лихвите паднат, няма да можете да се възползвате от облекчение на кредита си и ще продължите да си плащате договорената сума.

Плаващият лихвен процент се изчислява по-сложно и е значително по-трудно да предвидите развитието му, но за сметка на това често на пръв поглед изглежда по-изгоден. Когато се колебаете кой от двата метода да изберете, вземете предвид и че при плаващата лихва банките прехвърлят пазарния риск на клиента.

5.     Знаете ли реалната стойност на имота?

Повечето хора не знаят, че имотът има повече от една цена.  Едната е пазарната стойност, на която го купувате, а другата е ликвидационната му стойност, която може да бъде доста по-ниска - между 10 и 30% . Ликвидационната стойност представлява най-ниската цена, на която може да бъде продаден имотът и обикновено се определя от банката като залог, в случай че не успеете да плащате кредитните си вноски редовно. С други думи, това е цената, на която банката ще продаде имота, в случай, че вие не успеете да го изплатите. Пазарната цена зависи пряко от ликвидационната. Познаването на втората ще ви даде солидно предимство при преговарянето за пазарната цена, която ще трябва да платите. Използвайте го!