Открийте вечната Атина и неустоимия Миконос в Гърция

Преоткрийте южната ни съседка с фокус върху вечната Атина и неустоимия Миконос. Надяваме се това да ви вдъхнови да започнете да планирате собствена база по-наблизо, от която да потегляте на изследователски пътешествия в цяла Гърция - със специалната селекция оферти от нашите партньори от агенцията за недвижими имоти Engel & Völkers




 

Повече от трийсет милиона туристи на година не могат да грешат: освен родно място на демокрацията, театъра, узото и Олимпийските игри, Гърция си остава все така дяволски привлекателна дестинация не само за дълъг уикенд по всяко време или за островни почивки на един ферибот разстояние, но и за прагматична инвестиция в недвижим имот. Комбинацията от забележителна природа (равноотдалечени безкрайни плажове и предизвикателни планини), фантастична кухня, хилядолетна история, над четири хиляди национални танца и 120 милиона маслинени дръвчета превръщат Елада в по-добрия съсед наблизо.  

 

На фокус: Атина

В Атина има всичко. Един от най-старите градове в света гъмжи от руини, невероятни ресторанти, крайбрежни галерии и барове, култура и маршрути за туризъм. След десетилетие на стагнация и финансови кризи, Атина се преоткрива като динамично място с първокласна гурме сцена, бутикови хотели, артистични квартали, постоянно слънце, френетичен сблъсък между хаос и модерност и бунтарски дух. Дали ще повлечете крак по Акропола, Партенона, Националната градина и останалите забележителности, или ще се потопите в превърнатите в галерии стари фабрики и алеите с кафенета по крайбрежието, Атина е правилното място за всичко и всеки.  

 





КАКВО ДА ПРАВИМ В АТИНА?

1. Посетете културния център на Фондация „Ставрос Ниархос“

Феноменалната стъклена сграда на архитекта Ренцо Пиано е дом на Националната опера и Националната библитека и разширява културния пейзаж на града с динамична програма от (често безплатни) събития.

2. Изкачете Ликавитос

Един от най-високите хълмове в Атина се слави и с вероятна най-добрата панорамна гледка към града.

3. Изживейте кино на открито

Заменете бездушните мултиплекси за малки артхаус филми на лунна светлина в едно от десетките летни (ретро) кина на града – закътани във всевъзможни паркове, тераси и пространства във всички квартали на Атина. Нашият фаворит е „Cine Thisio“ заради спиращата дъха гледка към Акропола и бохемския дух.

4. Обиколете галериите на Пирея

Градското пристанище на Атина бавно, но сигурно се трансформира в артистичен център с влиятелни галерии като „Rodeo“, „The Intermission“ и „Carwan“, но без да забравя работническите си корени: от покритите базари до рибните таверни.   

 

На фокус: Миконос

Като част от Цикладите, вероятно най-известната и красива островна група в Егейско море, на Миконос му се носи славата на оживено място за луксозни забавления в популярни плажни барове и клубове и престижни ресторанти, но всъщност е много повече: живописна дестинация с традиционна архитектура в бяло и синьо, кокетни селца и галерии. Островът на ветровете има две лица: той е едновременно космополитна и ангажирана дестинация, но и истински красиво и омагьосващо място с павирани улици, бели къщи, стотици параклиси, църкви и мелници, които успокояват окото и ума на път към следващото гастрономическо преживяване. Миконос е специално място, защото може да угоди на всеки: на ентусиастите, които изследват археологическите забележителности на близкия остров Делос; на желаещите да опознаят местните обичаи отблизо; на онези, които искат най-добрите плажове.

 



КАКВО ДА ПРАВИМ НА МИКОНОС?

1. Зарежете автомобила

Наемете скутер или ATV и се разходете в столицата Хора, спрете пред Археологическия музей и впечатляващите къщи в Малката Венеция, продължете за леко хапване в някоя традиционна таверна на градския площад в Ано Мера, разгледайте иконостаса в манастира Панагия Турлиани и финиширайте на красивия плаж Парага до Псару.

2. Проверете програмата на „Cavo Paradiso

Най-известният клуб под звездите на Миконос е домакин на много от звездите в съвременната електронна музика.

3. Карайте уиндсърф на Калафати

Този идиличен плаж е едно от трите най-добри места за борба или танц със стихиите – все пак сте на острова на ветровете, защо да не се възползвате?

4. Посетете фермите, мандрите и винарните

Зад белите стени и лукса на Миконос се крие един автентичен свят с разнообразни предложения за кулинарни курсове, срещи с мандраджии и производители на натурално вино, пчелари и много други.

 

Това е само част от многото интересни статии в нашето списание. Ако желаете, посетете ни на ул. Г.С. Раковски 96, за да се сдобиете с летния ни брой.