Недвижим имот = печеливша инвестиция

Има немалко хора, които разполагат с имоти у нас, но поради една или друга причина не могат да ги ползват. Може да става дума за ваканционни имоти около морето или планината или такива, които са били ползвани за жилище, но поради някаква причина хората вече не живеят в тях. Така те имат един празен имот, на който често плащат данъци, а може би и такси за поддръжка и логично в даден момент идва въпросът дали не могат да реализират някакви приходи от този актив? В тази статия сме разгледали основните стъпки за това какво могат да направят всички, които са в такава ситуация.

Нещото, което е абсолютно задължителна стъпка, която само ще споменем е, че имотът трябва да се поддържа. Дали ще говорим за къщи под наем или  апартаменти за продажба е важно самият  имот да е с направени нужни ремонти и поддръжка. Няма по-тъжно от едно качествено, но занемарено жилище.

Вижте дали искате да се разделите с жилището или не

Това е първото и най-важно решение, което трябва да вземете. Искате ли да реализирате продажба или просто искате да дадете жилището под наем? Ако отговорът е вторият – говорим за краткосрочно или дългосрочно отдаване под наем? Например – имате апартамент в нов жилищен комплекс в София. Старото ви жилище остава празно, но не искате да се разделите с него. Бихте ли го пуснали на квартиранти за период от месеци или дори години? Ето и друга ситуация – имате ваканционен имот на морето, в който ходите за месец през активния сезон през август. Бихте ли го давали за нощувки на туристи? Всяко такова решение има и съпътстващи детайли по него като почистване, поддръжка, ремонти и други подобни.

Ориентирайте се и проучете пазара

След като вече сте решили какво да правите може да огледате какво се случва на пазара – какви имоти се предлагат, на какви цени и да видите срещу каква конкуренция излизате. Това важи най-вече ако ще предлагате имот под наем. Така ще можете да добиете представа за общата картинка.

Може да разгледате офертите ни за имоти под наем.

Потърсете специалист за консултация

Има още една междинна стъпка, която е свързана с консултация със специалист. След проучването на пазара в главата ви ще изникнат въпроси. Няма нужда да гадаете. Потърсете някой добър брокер, който да ви даде съвет. Така ще си спестите много главоболия и грешни стъпки.

Вижте дали трябва да правите някакви подобрения по него

Преди да започнете активно да предлагате за продажба или наем недвижимия си имот е добре да видите дали има нужда от някакви подобрения по него – боядисване, смяна или поправка на ел.ключове и контакти, дали всичко с ВиК е наред и други дребни детайли. Добре огледайте дали някъде няма прокарал мухъл, особено ако не живеете в жилището вече.

След като и тази стъпка е налице може активно да започнете да предлагате луксозния имот под наем или за продажба.