Мисия: обзавеждане на бюджет

Всички знаем, че изборът на нови мебели може да бъде едно от най-големите предизвикателства за финансите на всяко домакинство. Независимо дали искате да освежите гостната, дали ви трябват нови идеи за стаята на порасналото дете или ви се налага да се заемете с обзавеждането на напълно празен апартамент – това начинание ще изисква средства. Ето няколко предложения, които биха ви помогнали да ограничите разходите до разумния минимум.

Направете място

Ако намерението ви е свързано с нови решения на вече обзаведено пространство, първата стъпка следва да бъде достойно сбогуване с вече използваните мебели. Разбира се - винаги можете да ги дадете за рециклиране или да направите дарение - и двата подхода имат своите доводи. Но ако вече знаете, че новото обзавеждане ще ви струва значителна сума, обмислете възможността за продажба.

Най-лесния и удобен начин това да се случи е онлайн – у нас има достатъчно сайтове с добра репутация, чрез които можете да се разделите със старите си мебели срещу пари. Направете реалистични (но все пак хубави) снимки на артикулите и бъдете честни за тяхното истинско състояние. Проучете цените, на които се предлагат подобни мебели втора ръка, и ограничете своето предложение в тази рамка.

Ясен план

Важно е от самото начало да сте наясно с каква конкретна сума сте готови да се разделите и какви резултати можете да постигнете с такъв бюджет. Не бързайте – оставете вдъхновението само да дойде при вас и бъдете практични. Ако купувате мебели за ново жилище, помнете че няма краен срок, към който да се придържате. Дайте си време, за да откриете своя личен стил и проучете последните трендове, но помнете, че те не са по-важни от вашето усещане за уют и комфорт.


Алтернативни решения

След като вече имате визия и бюджет, можете да преминете към съществената част, а именно – закупуване на мебели. Без съмнение един от начините да спестите средства е да се ориентирате към магазини, които предлагат стоки с намаления или търпеливо да изчакате големите сезонни разпродажби. Осведомете се какви са реалните цени на артикулите, които търсите, за да не се подведете по търговските стратегии за бърза печалба, на които залагат редица вериги. Разгледайте онлайн магазините за мебели втора ръка – там можете да откриете интересни винтидж находки, които ще придадат характер на всяка стая. Все пак направете списък с артикулите, за които сте съгласни да бъдат вече употребени и се придържайте към него. Проверете дали впоследствие няма да има нужда от инвестиция в реставрация – тук в пълна степен важи правилото, че понякога евтиното излиза по-скъпо.


Стара дървесина

Предупреждаваме, че този съвет е подходящ за тези от нас, които са сръчни или имат поне някакъв опит в изработката на мебели. Една от най-популярните тенденции с насоченост към екологичния начин на живот е употребата на рециклирана или стара дървесина. Можете да закупите различни по вид дървени материали от цехове, онлайн портали и градински разпродажби. Старата дървесина ще ви е от полза при изработка на кухненски шкафове, масички за кафе, рафтове за книги или дори нещо съвсем семпло като дъска за рязане – дайте воля на въображението си и не се тревожете за крайния резултат. Позволете си да бъдете креативни и да допускате грешки – идеята е да спестите средства, но и да се забавлявате, докато създавате нещо свое.


Снимки: Pexels