Малък, но стилен. Как?

Всички експерти са категорични, че един от начините, по които пандемията повлия на пазара за недвижими имоти, е да повиши интереса към просторните жилища. Разбира се, за значима част от нашите клиенти добра инвестиция си остава и по-малкият като площ апартамент, който да обзаведат с вкус и да нарекат свой дом.

Със сигурност едно от най-важните решения при такъв избор е организацията на пространството и видът обзавеждане, на който ще заложим.

Тенденцията на мебели, ориентирани именно към тези нужди, претърпя истинско развитие през последните години и подобен тип интериорен дизайн дава много възможности за практични решения, съчетани с креативен подход. Все по-популярни стават компании като Milano Smart Living, които специализират в изработка и дистрибуция на „разумна” мебелировка, която изглежда добре и спестява пространство.

Сгъваем диван

Разбира се, разтегателните дивани са абсолютна „класика в жанра” и част от нашия бит от десетилетия, но в малките жилища те имат много повече функции от удобно място за спане на нашите гости. Не са рядко и случаите, в които тази мебел изпълнява ролята на легло през нощта, както и на място за хранене и други ежедневни дейности през деня. Най-удобния вариант за малък апартамент са дивани, които съчетават в дизайна си и допълнителен складов сегмент, в който може да се съхраняват различни предмети от бита.

Пространство за сън

Не са малко тези от нас, които имат нужда мястото за отдих да носи усещане за истинска спалня, но нямат възможност то да бъде отделено от останалата част на дома. Най-иновативното решение в такъв случай е своеобразен, мултифункционален бокс, който едновременно играе ролята на пространство за сън, гардероб, шкаф за обувки, място за съхранение на компютър и друга техника и се побира в единия ъгъл на по-голяма стая. Ако искате да спестите място за най-малките членове на семейството, можете да направите допълнение към класическото двуетажно легло или да съчетаете леглото си с работно бюро.

Преносими, модерни и удобни

Без съмнение един от най-важните фактори за оползотворяване на квадратурата на всеки тип апартамент е размерът на мебелите и тяхната мобилност. Едно компактно канапе може да намери място както пред телевизора, така и до леглото или под прозореца, а малка сгъваема масичка за кафе може да се превърне в стойка за телевизор, компютър, нощна лампа и кът за сутрешния тоалет на дамите. Изчистена дървена маса може да се побере в един ъгъл на стаята и да събира семейството на вечеря, както и да служи като място за посрещане на гости.

Малки трикове

Още един начин да оползотворите максимално пространството на малкия си апартамент е да инвестирате в една или повече секции. Добре е конструкцията им да залага на повече височина и ширина, отколкото дълбочина – така може да подредите всички необходими за бита предмети и да се радвате на усещане за свобода и уют. В този ред на мисли вграденият или окачен на стената телевизор е отлично решение за вашия малък дом, въпреки че у нас сме свикнали да наблюдаваме такова позициониране най-вече в заведения. Друг „трик”, който интериорните дизайнери използват, за да извлекат максимума от ограниченото пространство на малкия апартамент е употребата на прозрачни и отразяващи светлината повърхности. Мебели от опушено стъкло, прозрачни врати и стилен под от теракота ще разкрият истинския потенциал на вашия дом.


Снимки: Unsplash и Pexels