Лято в града: няколко места, заради които си струва да останете в София

Любимата ни столица предлага нови и свежи преживявания дори в най-големите летни горещини. Водени от неизменното си любопитство и добрия вкус, споделяме с вас няколко градски открития, които отразяват философията на Galardo за стил, финес и joie de vivre.


1. Nectar

Винените барове в столицата набират осезаема скорост, а това е повод за истинска радост, тъй като няма нищо по-хубаво от това да изпиете чаша оригинално вино, за което да ви разкажат както за вкуса, така и за историята на създаването му. Nectar се намира в историческа сграда от преди 1900-та година в сърцето на стара София. Тук ще ви сервират “честно ферментирали напитки” - натурални и биодинамични вина, крафт бири, комбуча, сезонни коктейли и крафт дестилати. Виненият лист е забележителен и варира от неангажиращи до диви натурални вина. Компания им правят подбрани тапаси - занаятчийски колбаси и сирена, хляб с масло, маслини, десерти и фондю. 


📍 Адрес: ул. „Искър“ 11





2. Spritz Bar

Светът отдавна е развил слабост към италианската аперитиво култура и затова е особено приятно, че първият шприц бар в София е вече факт. На улица “Шишман” ви очаква разнообразие от оригинални шприц коктейли, разработени от усмихнатите бармани. Тук е идеалното място, на което да се отбиете за чаша или две следработно. Почитателите на класиката в жанра ще открият своя любим аперол шприц, но има авторски предложения и за ценителите на по-дръзки вкусови съчетания. 


📍 Адрес: ул. „Цар Иван Шишман“ 3А





3. ARIA

Името на този нов ресторант е право в целта - ария от вкусове и аромати представлява последната локация, зад която стои екипът на ресторант Пънчетата. Впечатляващото меню е почит към съвременната българска кухня, а неин автор е шеф Атанас Балкански. Концепцията е подчинена на сезоните и продуктите са съобразени изцяло с тях. Виното също заслужава специално внимание - предложенията надхвърлят над 80 етикета, като българското вино е силно застъпено в тях. От друга страна, интериорът е в абсолютна хармония с качествата на кухнята, както и обслужването, което тук е безупречно.


📍 Адрес: ул. „Узунджовска“ 7-9





4. Gelato & Latte

Сред най-хубавите начини да празнуваме лятото се нарежда изкуството, наречено джелато. Безспорно Gelato & Latte са сред водещите майстори, владеещи кремообразното удоволствие до съвършенство. Не само че произвеждат млякото, с което правят джелатото, а и постоянно измислят напълно оригинални съчетания, като черен сусам с нар например, които издигат вкусовите рецептори до напълно нови измерения. 


📍 Адрес: ул. „Самоков“ №28Б, ж.к. Изток, София





5. Mediterraneo

Средиземноморието притежава особено притегателна сила. Затова е истинско щастие, че можем да му се насладим без дори да излизаме от София. Mediterraneo е сред ресторантите, доказали своята устойчивост във времето благодарение на гостоприемството, качествената кухня и разнообразието от напитки, и не на последно място - неповторимо обаятелната градина, в която усещането за безвремие придобива напълно реални измерения през лятото. 


📍 Адрес: ул. ''Оборище'' 9 Б, София





6. Grand Café

Тази година Grand Hotel Sofia става на 20 години и тяхното емблематично Grand Café е истинска класика в жанра на живота в столицата. В просторната и пъстра градина ви очакват разнообразни гастрономически удоволствия, от които може да избирате или просто да редувате лежерен делничен обяд, елегантен съботен брънч, следобедно и благоуханно кафе.. почитателите на сладките моменти ще са особено радостни да научат за пищното меню с изкусителни десерти.  


📍 Адрес: ул. Гурко №1, София





7. La Bottega Monte

La Bottega Monte е прохладен оазис насред столицата, който от години успешно съчетава вкус и естетика. В нея пируват всички сетива едновременно - тук Южна Италия царува в чиниите и чашите, докато блажено се отпускате в зелените обятия на красивите растения, които ви заобикалят във вълшебната градина, в която човек съвсем спокойно може да изгуби представа за времето.   


📍 Адрес: бул. Черни връх 191, София





8. R Garden & Bar

R Garden & Bar е място, което обединява любовта към доброто вино, безкомпромисно вкусната храна и топлото гостоприемство. Разположени в самото сърце на София, тук вкусовете на България са поставени на пиедестал - елегантни комбинации, съчетаващи българско бутиково вино с автентични разядки, приготвени с местни продукти. През настоящите топли месеци в R Garden & Bar ще се случват множество тематични събития, pop up базари, дегустации на вина и още много любопитни мероприятия, които обещават запомнящо се лято. 


📍 Адрес: ул. „Солунска“ 30, София