Как се промениха тенденциите в луксозните имоти през годините ?

Ако погледнем луксозните имоти през годините ще видим ясна промяна в тенденциите при тях.

Много ясен паралел може да бъде направен между края на миналия век и начина, по който се проектират и строят луксозните имоти днес. Това е повлияно от редица направления, като в съвремието се залага на устойчивост и природосъобразен начин на живот. Е, поне в повечето случаи.

Тази статия ще разгледа най-големите разлики и промени в тенденциите що се отнася до луксозните имоти (в София и големите градове) през годините.

Ако си пуснем някой стар филм от 80-те или 90-те години ще ни направи впечатление неминуемото свързване на лукса с натруфеност – големите и едри кожени кресла, тежките цветове, натрупването на всякакви излишни неща в интериора просто, за да се създаде усещане за повече мащабност и наситеност.

Сякаш това нещо се поизпари с годините и стигаме до днешния момент, в който са налице изчистените линии и следването на правилото “Less is more”. В реализацията на повечето луксозни имоти виждаме, че минимализмът взима връх и са голяма рядкост натруфените интериори. Може би ако става дума за реновация на някое старо луксозно имение нещата биха изглеждали по друг начин, но дори най-богатите и известните хора в света вече предпочитат да бъдат обградени от по-малко неща.

Концепцията за устойчивост също много силно заляга и в изграждането на модерните луксозни имоти. Разбира се, никой не говори за пестене на средства, но е интересно да видим как неща като екологични сертификати за произход, например, оказват влияние на бранша. Можете да видите жизнен цикъл на дървения материал, който нерядко да е взет от едно място, за да се използва на друго. И въпреки, че последният пример не е особено удачен за луксозните имоти, то трябва да кажем, че тенденцията за устойчивост и грижа за природата е тук, за да остане.

По-горе говорихме за минималистични решения. Интересно е, че те вече се реализират основно в комбинация от метал и дърво. Докато интериорът на 90-те задължително беше с кожа, то сега нещата са по-различни и това е почти неизползван елемент в обзавеждането на някоя луксозна къща или апартамент. Тук нещата малко или много имат и имиджова нотка, защото доста публични личности се обявиха против използването на кожи и ако някой бъде разкрит с подобен интериор го очаква много тежка публична критика.

Оптималното използване на ресурсите също е една от новите тенденции – докато преди не е мислено за това как да се минимизира ефекта върху природата, то сега това е тема на дневен ред. Можем да видим редица места със зелени покриви и стени, сгради проектирани така, че да улавят въздушните течения и да не се използват климатици особено много и разбира се – прозорци и дограма, които позволяват максимално слънчево греене през деня. За голяма част от луксозните имоти като къщи или мезонети е характерно улавянето и използването на слънчевата светлина, чрез фотоволтаични панели или соларни бойлери. Това намалява драстично сумата за режийни разходи и в същото време е полезно за природата.

В понятието луксозни имоти се включват и много други фактори, като локация на жилището, инфраструктура, заобикалящите го в съседство сгради и лайфстайла на собствениците, наличието в близост на магазини, хипермаркети, училища и детски градини и т.н.

Освен това понятието луксозен имот все пак е субективно и може да бъде разглеждано от различни гледни точки.