Как да подготвите дома си за продажба?

Всеки, който иска да продаде дома си, се надява това да се случи възможно най-бързо и на възможно най-печеливша цена. За да се случи това обаче късметът никога не е достатъчен. Ако продавате жилището си, най-напред трябва да го подготвите и да му придадете търговски вид – нещо, което често е по-трудно от емоционална гледна точка, отколкото откъм физическо усилие.  Ето и кои са най-важните стъпки, които трябва да предприемете, за да привлечете потенциалните купувачи:

Разграничете себе си от помещението

Всяко жилище носи сантиментална стойност на човека, който го е обитавал. Домът е неизменно свързан и с хубави, и с лоши моменти, но това, което го прави действително дом, най-често е навикът. Разграничете собствената си личност от помещението и му позволете да заживее нов живот, като на първо място започнете да мислите за него като за продукт за продан. Сбогувайте се със сантиментите и продължете към следващата стъпка.

„Неутрализирайте“ жилището си

Накарайте хората, които идват на огледи в жилището, да се чувстват като у дома си. Разчистете личните си вещи. Махнете личните си снимки и декоративни елементи, за да не разсейвате потенциалните нови собственици от качествата на помещението. Вместо това можете да оставите на тяхното въображение как биха изглеждали собствените им снимки и аксесоари. Постарайте се жилището да изглежда възможно най-неутрално. Изнесете любимите си мебели още преди началото на огледите – не всеки споделя вашия стил и вкус, но всеки има собствени, които с удоволствие би пренесъл в новия си дом. Ако жилището има нужда от ремонт и освежаване, изберете неутрални цветове и освободете възможно най-много пространство.


Изхвърлете непотребното

Хората сме склонни на складираме невероятни количества вещи. Ако не сте ползвали нещо повече от година, то най-вероятно просто нямате нужда от него. Продайте или дарете вещите и дрехите, от които нямате нужда. По този начин не само ще си помогнете за бъдещото изнасяне от жилището, но и ще му помогнете да се продаде. Разчистете шкафовете и чекмеджетата, подредете гардероба. В случай, че продавате помещението заедно с мебелите, потенциалните купувачи със сигурност ще искат да огледат и тях – в какво състояние са, колко са дълбоки и т.н. Добре разчистените и подредени шкафове създават добро впечатление и спрямо цялото жилище с успокоението, че няма проблем, „сметен под килима“.


Спасете любимите си мебели и вещи

Изнесете всичко, което с което не искате да се разделите и намерете помещение, в което да го складирате до изнасянето ви. Надали новите собственици биха купили жилището ви единствено заради красивите ви рафтове за книги, но целта е да го покажете в състояние, което най-много се доближава до техния нов дом.

Направете козметичен ремонт

Пребоядисване на стените, циклене на паркета и други дребни поправки ще освежат жилището и ще му придадът вид на дом, готов за нанасяне. Дреболии от сорта на зацапани стени, изтъркан под, скърцащи врати, течащо кранче и пукната плочка в банята не са нито трудни, нито скъпи за поправяне, но биха могли да смъкнат цената на помещението или да откажат потенциалните му купувачи за сметка на друго жилище, което вече е изцяло готово да ги приюти.


Нека бъде светлина!

Дръпнете завесите или направо се отървете от тях, бъдещите стопани на дома ви със сигурност биха имали собствено мнение за десена им. Сменете отслабналите крушки. Стремите се да създадете добро първо впечатление, затова покажете жилището си във възможно най-добрата му светлина. Светлото и просторно помещение ще накара потенциалните му бъдещи собственици дори подсъзнателно да се чувстват по-спокойни, че не са изпуснали някое съмнително кътче при огледа. От тук обаче следва и финалното предизвикателство:


Търкане, чистене, лъскане

И тук вече не става въпрос за ежеседмичното почистване от прах и измиване на пода. Отървете се от всички застояли петна и мръсотии, дори в труднодостъпните ъгълчета от дома ви, които сте свикнали да не забелязвате. Изтъркайте прозорците до блясък от всички страни, почистете фугите, излъскайте огледалата и кранчетата. Почистването е най-простата част от подготовката на жилището за продан, но отнема най-голямо физическо усилие. Ако прецените, че нямате времето за основно почистване, бихте могли да наемете фирма, която се занимава с това професионално, но в никакъв случай не го пропускайте.