Коронавирус: какъв е пазарът на недвижими имоти?

 Коронавирус: "Задаващата се нова криза с недвижими имоти е по-сериозна,   отколкото през 2008 г."

 В момента дейността ни е на пауза. И това е нормално. Отговорността за нас не може да   се мери с печалбата. Но пазарът ще пострада, да. И предизвикателството пред него ще е   да компенсира седмиците на пълен застой.

 Как поддържате дейността си в условията на пандемия?

 Успяхме бързо да се адаптираме. Работим в намален състав. Повечето брокери работят   от домовете си. Кризисната ситуация не е причина да прекъснем контакта с клиентите   ни. Напротив, поддържаме непрекъсната връзка с тях  по телефон и мейл,   финализираме  предишни сделки. Фокусирани сме върху това, дейността, която сме в   състояние да извършваме, да се случва с дисциплина  и прецизност. Иначе, няма как да   не отбележим, че заради кризата с Covid-19, особено след диагностицирането на   първите случаи в страната, нашата работа като брокери започна да намалява. Но не   съвсем, все още се наблюдават признаци на „живот“. И това ми дава кураж да вярвам, че пазарът на недвижимите имоти от премиум сегмента, ще се справи по-добре, спрямо този на акциите от световната финансова борса.

Откривате ли прилики със „спукването на балона“ през 2008 г.?

Това са два напълно различни сценария. През 2008 г. финансовата и банкова криза засегна най-вече притежателите на акции, но икономическата активност тогава беше само с намалени обороти и не напълно потисната.  Сегашната ситуация е по-сериозна. Това е здравна криза, която ще доведе до почти пълна парализа в ритъма на икономиката, в продължение на няколко месеца, взимайки за пример Италия и Китай. Пример за сериозността на това, което ни очаква, е че по време на кризата 2008 г., държавите на даваха финансова и фискална помощ на бизнеса, както сега.


Предвиждате ли спад в цените на имотите?

За сега е много трудно да  дам точен отговор на този въпрос. Хората ще се стремят към сигурност, със сигурни инвестиции. Традиционно това са луксозните недвижими имоти и златото. Ако икономиката се възобнови в началото на май, пазарът ще продължи оттам, откъдето е спрял и ще тръгне нагоре сравнително плавно. Но ако извънредната ситуация продължи до средата на юли, картината ще бъде различна. Всичко зависи от мащаба и продължителността на тази здравна криза.