Бъдещето: зелен дом и зелен офис

Кои са двете основи, от които всички имаме нужда, за да живеем пълноценно – дом, в който да се чувстваме щастливи и сигурни, и работно място, което да ни вдъхновява и зарежда. Продължаващата вече почти две години атмосфера на социална дистанция все повече насочва вниманието към нашата връзка с природата и необходимостта да я пренесем в ежедневието си. За да научим повече за възможностите и тенденциите в тази област се срещнахме с Botanic Lab сплотен екип от професионалисти, чиято мисия е проектиране, изпълнение, поддръжка и технологични иновации в областта на интериорното озеленяване.



Повиши ли се търсенето на вашите услуги през последните две години?

Откакто присъстваме на българския пазар имаме устойчив ръст на броя клиенти с около 30% на година, като в през настоящата 2021- ва ще достигне близо 50%. Става дума предимно за компании с големи офис площи, повече от 20% от които в сферата на IT и BPO индустрията. Тази динамика се дължи основно на пандемичната ситуация, която наложи в световен мащаб трансформация на работните пространства не само като интериор, зониране и функционалност, но и търсене на повече устойчиви и здравословни решения за изграждане на една по-добра среда на работа. Тази тендеция поставя озеленяването като нов приоритет в инвестиционните проекти.

Освен за „устойчива мода” вече говорим и за устойчив интериор и екстериор. Каква е философията на този тренд?

Устойчивият дизайн намира все по-голямо място в изграждането на интериорна среда. Този начин на мислене успява да се пренесе и в офис пространствата, като се изразява най-вече в използването на екологични (от сертифицирани източници, рециклирани или рециклируеми, компостируеми и други) материали, натуралните цветове и естествените материи, а растителността успява да ги допълни като важна част от „зелената” концепция. Устойчивото управление на интериорните пространства вече се простира от умното управление на използваните ресурси като например оптимизация на потреблението на вода и енергия, до избора на антибактериални настилки от естествени суровини и боя за стени, която пречиства въздуха.

На каква визия обикновено залагат клиентите с големи офис площи? Какви приложения може да имат растенията на работното място?

COVID-19 със сигурност оказа доста силно влияние върху начините, по които офис пространствата биват обитавани. Едно от основните решения прилагани към съществуващи вече интериорни пространства е обособяването на многофункционални или гъвкави зони. Тук много важен акцент пада върху специалистите, които консултират мениджърите на компании, като архитекти и интериорни дизайнери, които трябва да покажат бързи, функционални, персонализирани и бюджетни решения за трансформацията. Растенията се оказват пресечна точка между функционалния дизайн и здравословната среда, затова все повече архитектурни проекти на офиси включват много по-голям от досегашния обем озеленяване. Растителността се интегрира навсякъде - стени, сепарационни модули, мебели и други. Най-лесният начин за доближаване до природата в работна среда е именно чрез растения. Техните ползи върху човека не се изчерпват с подобряването на качеството на въздуха и повишаване на влажността. Освен това те влияят благоприятно върху психическото и физическото състояние на хората - повишават продуктивността, концентрацията, а дори и нивата на щастие. Проучвания показват, че растенията успяват да намалят усещането за умората с цели 25%, и да повишат концентрацията с близо 20%.

Освен индивидуална концепция за озеленяване, вие предлагате и поддръжка на вече реализиран проект. Разкажете ни повече за тази услуга.

За нас това е начин да съдействаме на нашите клиенти (офиси, заведения, частни домове) с грижата за растителността, в която са инвестирали. След завършването на всеки проект предоставяме безплатен дигитален наръчник за поддръжка на озеленяването, но много често обемът или комплексността на растителността изискват по-специфични грижи. През последните две години тази услуга е много търсена не само от нашите клиенти, но и за обекти, които не сме изпълнявали ние. Това е така, защото липсата на пълноценно присъствие на екипите в офис сградите след старта на пандемията наложи необходимостта някой да поеме отговорността за поддръжката на растителността. С подобна услуга мениджърите са спокойни, че растенията ще са здрави дълго време. Броят на клиентите ни (предимно офиси) за тази услуга бележи ръст от 200 % през последните две години.

Какъв бюджет трябва да отделим, ако искаме да освежим дома си и да ни консултира професионалист по озеленяване?

Нашата компания предлага консултация и изготвяне на проект напълно безплатно и дава възможност целия процес да се случи онлайн, за да спести време и усилия на клиентите. Винаги изготвяме проектите според предварително уточнен бюджет, като предоставяме винаги един по-скъп и един по-евтин вариант, които се различават по обем, позиции и  решения. От самото създаване на компанията предлагаме проектиране и изработка и на персонализирани решения от различни материали, благодарение на нашата мрежа от подизпълнители– мебели, конструкции, кашпи и други. Така гарантираме, че създаваме уникално озеленяване за пространствата на нашите клиенти и то се вписва в тяхната първоначална идея.

 

Какво решение бихте предложили на клиенти, които искат зеленина в дома си и имат деца и/ или домашни любимци?

Обикновено такива условия налагат използването на повече вертикални решения за озеленяване – стойки, висящи кашпи, макрамета, стенни рамки и конструкции и други. Има и конкретни видове растения, които не препоръчваме в такива случаи, но изборът им зависи и от подбора на зеленина спрямо дизайна на пространството.

Има ли конкретни растения, които препоръчвате към клиенти, които имат склонност към алергична реакция?

В нашите проекти много често използваме видов състав на растителност, която има максимален ефект върху степента на прочистване на въздуха, но и такава, която не би се отразявала негативно върху алергия. Рядко предлагаме  цъфтящи растения, тъй като някои от тях може да предизвикват алергични реакции на дихателните пътища. Има и растения, които при досег може да провокират кожни реакции, като такива също използваме рядко или изобщо не в частни домове.

През последните години немалко хора се спират избора си на така наречените „живи стени”. Какви са рисковете и предимствата на такава визия?

Живеем във все по-малки пространства,  сред все по-голям дефицит на зеленина в градска среда, а имаме все по-нарастваща нужда от близост с природата. Всичко това обединява идеята за тенденцията да създадем малка градска джунгла в дома си, съчетана с практичността, що се отнася до оползотворяване на пространството в интериора. Тук идва решението за вертикални интериорни градини или как една стена може да постигне максимум ефект върху средата на живот - зелен, здравословен, красив дом, без да се лишаваме от площта на пространството си. Вертикалните градини изискват по-специализирана грижа, ето защо през последните години се разпространи тенденцията да се създават лесни за поддръжка решения като озеленяването с т.нар. скандинавски или еленски мъх. Като растителен вид той се развива в горски или планински райони в северните страни, има много бавен прираст и след специализирана технологична обработка и обагряне може да се използва в интериорния декор. При него се постига добра покривност и не изисква почти никаква грижа, освен по-високи нива на влажност в помещенията.


Вие предлагате много и интересни продукти, сред които висяща растителност, вариант за обемно озеленяване, както и артикули за по-малки пространства. Има ли продукт, който е универсално предпочитан  от повечето клиенти?

Нашите артикули за интериорно озеленяване предлагат възможност да бъдат персонализирани – материал, цвят, размер. Затова много от продуктовите дизайни са репликирани често в интериорни проекти, най-вече тези за вертикално озеленяване.

Този месец Botanic Lab представи новият си продукт Complex Planter, в чието създаване се включи талантливият екип на българския бранд Ironic Fair. Продуктът ни беше част от изложбата „Преглед на българския дизайн” с тема „Стойността на дизайна", част от четвъртото издание на единствения фестивал за дизайн в София - Melba Design Initiatives.

Complex Planter съчетава в себе си удобство, модерен и устойчив дизайн. Неговото създаване е продиктувано най-вече от нуждата от многофункционална, но компактна мебел за изграждане на уникална работна среда у дома, в контекста на т.нар. homeoffice. Функциите на Complex Planter са основно 3 - кашпа за растителност, затворено място за съхранение и поставка за вещи.

Компанията ни разработва и умни продукти за интериорно озеленяване, в това число: Botanic room –многофункционална система за озеленяване на отворени работни пространства, която стана финалист на национално ниво в ClimateLaunchpad- най-големият конкурс за зелен бизнес в Европа, организирано от KIC climate, EIT (2018). В момента работим и по Botanic Wall – умен сепарационен модул за озеленяване на офиси. Основното при тях е, че могат да се управляват от разстояние като режим на поливане, а системата дава информация за състоянието на средата в офиса – влажност, осветеност, температура, качество на въздуха. Смятаме, че подобни продукти ще са от голяма полза на мениджърите на големи офис пространства да създават и поддържат здравословна работна среда.

Какви ще са бъдещите трендове в интериорното и екстериорното озеленяване?

Бъдещите тенденции в озеленяването ще се определеят от промяната на начина, по който живеем и работим след старта на пандемията. Домовете ни стават по-комплексни, прекарваме повече време в тях и това ни кара да търсим начини да изграждаме добра среда на живот за нас и нашите близки. От друга страна офисите стават по-гъвкави, зонирани и  уютни, за да привличат обратно служителите в една сигурна, приятна и здравословна и социална среда за работа. Растенията са част от тази трансформация.С течение на времето ще станем свидетели на все повече решения за вертикални градини, технологични продукти, отглеждане на ядливи растения у дома и други микро тенденции. По отношение на екстериорното озеленяване – тук много впечатляваща е динамиката в създаването на нови решения за фасадно и покривно озеленяване като стремеж за изграждане на малки оазиси в градската среда, в която зелените площи са рядкост. Все по-търсени стават крайградските жилищни комплекси, които предоставят именно такава зелена среда за живот, заради красиво изградените си паркови площи, в близост до природата.