7 „не“ при обзавеждането на луксозен апартамент



Всеки има собствен стил и вкус, разбира се. Но освен това би трябвало да се подразбира, че съществуват и универсални грешки, които да не допускате. В идеалния случай би трябвало да кимате на себе си и да си казвате „Много ясно“, докато четете нашия списък. А ако откриете нещо ново в него и решите да ни послушате, обещаваме да не казваме на никого.

1. „Не“ на четните
Композицията с четен брой елементи може да доведе до визуален дисбаланс и статичен вид на пространството. За да избегнете тази грешка, заложете на нечетните. Композиция с три, пет или седем обекта предлага по-добър баланс и хармония. Важно е да играете с различни височини и форми, за да добавите усещане за динамика и вълнение в помещението.

2. „Не“ на прекалено късите (и прекалено дългите) завеси
Важно е да изберете правилната дължина на завесите, за да запазите пропорциите на стаята. Преди да купите завеси, измерете правилно и добавете около половин сантиметър дължина, така че тъканта да стои добре на пода. Ако намерите подходяща материя в магазина, уверете се, че можете да промените дължината, за да отговаря на вашите нужди.

3. „Не“ на видимата граница между хола и кухнята
Ако в апартамента ви няма стена между хола и кухнята, не правете излишни движения, за да създадете визуална граница между тях. Най-доброто решение е да запазите функционалността на двете помещения, като направите кухнята възможно най-удобна за себе си, но в хармония с цветовата гама на хола.

4. „Не“ на бързането 
Процесът на декорация и обзавеждане на дома не бива да бъде прибързан. Когато се премествате на ново място, трябва да си отделите време за избора на мебели и декорация. Избирайте едно по едно неща, които ви вдъхновяват, и се наслаждавайте на процеса на изграждане на уют и комфорт в дома си. Съчетайте различни стилове и елементи, за да създадете пространство, което отразява вашата разностранна личност.

5. Не забравяйте за „je ne sais quoi“
Има моменти, когато всичко изглежда перфектно, но все пак нещо липсва. Това е "je ne sais quoi" - френски израз, който буквално означава "не знам какво", но в преносен смисъл е онова неуловимо нещо, което запалва искрицата на живота. Въпреки че сте инвестирали в скъпи мебели и красиви материи, ако в жилището ви липсва движение и енергия, то ще изглежда безжизнено. Как да добавите този елемент? Je ne sais quoi.

6. Не пазете мебелите
Не преследвайте минимализма на всяка цена. Не търсете празнотата, а напротив – използвайте мебелите по предназначение, и не само. Запълнете празните пространства в библиотеката с книги, цветя, малки статуетки или дори красивите камъчета от последната ви почивка на морето, наредени в семпла стъклена купичка. Това ще ви доведе една стъпка по-близо до превръщането му в дом.

7. Не бягайте от себе си
Създайте своя дом така, че да отговаря на вашия стил и личност с индивидуален дизайн. Не се притеснявайте, ако не сте почитател на вездесъщия минимализъм или последния писък на модата в обзавеждането (каквото и да пищи този път) - вашият дом трябва да изразява вашия уникален вкус и предпочитания.