10 любими градини в центъра на София

В тези горещи дни на всички ни се иска да се пренесем на някое прохладно и зелено кътче на града, където да забравим за забързаното ежедневие.

Чудесна идея да се потопите в света на отдиха и да избягате от шумните булеварди е да посетите най-известните паркове в самото сърце на столицата. Градините на София са сред любимите места на жителите на града и истински дар от природата. Те ни дават онзи свеж, нежен полъх, който ражда у нас прекрасни емоции и незабравими моменти.

Ето ги 10-те ни любими градини в центъра на София. 

Решихме да Ви представим местата от малко по-интересен ъгъл със снимки заснети изцяло от нас. 




Градинката на "Кристал"

Намира се в непосредствена близост до Народното събрание, Храм "Св. Александър Невски", Централен военен клуб, както и до Театър Българска Армия. Градинката носи името на вече несъществуващия ресторант "Кристал". След като ресторантът спира да работи, градинката става сборен пункт за редица художници и антиквари.

Паркът е едно от най-харизматичните места за младите хора на София. В него е разположен паметникът на Стефан Стамболов. Тук често се провеждат изложби на открито и културни събития, поради тази причина градинката е и паметник на парковото изкуство. Заради зеленото пространство и алеите си, „Кристал“ е отлично място за отдих.


 





Градска градина

Градската градина е най-старият парк в град София, разположен в центъра на града пред бившия царски дворец в близост до Народният театър, Народната банка, Общината и министерства. Първоначално се е наричал Александровска градина.

На територията му има музикална детска площадка, фитнес уреди, ново осветление, добре поддържани градинки и за това парка никога не спи и не затваря очи. Тук се намира и популярният фонтан с бронзовата балерина пред Народния театър.

Градината се слави с добрите си шахматисти и организиране на различни събития и изложения. Любимо място за столичани и гостите на града е ледената пързалка. Градината е идеална  за приятна разходка, сладки приказки или спокойствие в средата на натоварен ден.





Градина „Руската църква“

Градинката се намира непосредствено до Руската църква в гр. София, на ъгъла на бул. "Цар Освободител" и ул. "Г.С. Раковски". В парка се намира Руската църква „Св. Николай”, която е една от най-забележителните сгради в София. Построена е в периода 1907 – 1914 г. по проект на руския архитект М. Преображенски по инициатива на руското посолство и върху негов парцел. Това става повод паркът да бъде посещаван от много туристи, също така е и задължителна спирка при опознаването на софийските забележителности. В градината се намира и друга забележителност - паметникът на Пушкин.







Княжеска градина

Градината е с перфектна локация в центъра на града между кръстовището на Софийския университет "Св. Климент Охридски", булевард "Цар Освободител", Орлов мост, бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", улица "Васил Левски" и бул. "Васил Левски". В нея е разположен паметникът на Съветската армия от 2009г.

Княжеска градина е известна с най-разнообразни заведения за хранене, красиви алеи, детски кътове и площадки за игри, фитнес на открито с 18 комбинирани ергономични уреда, които могат да се ползват от деца и възрастни едновременно и др. В парка е изградена и първата площадка за игра и свободно разхождане на домашни любимци в София. Предпочитано място за изложения и концерти.


Царската градина

Царската градина се намира зад Националната художествена галерия, която преди е била царски дворец. Царската градина е направена още по време на изграждането на двореца. Паркът около двореца е бил разположен на 18 декара площ и към него имало няколко входа.

Днес вече е запазена малка част от градината, но през 2014г. бива изцяло обновена с ново осветление, подменени алейни настилки, нови пейки и видео наблюдение. В последните години паркът е изключителен хит за столичани. Красотата на градината става причина за множество сватбени фотосесии.

София тази година беше домакин на известния светлинен фестивал - Lunar. Шоуто за първи път се провежда в България и тази приказна градинка стана впечатляваща част от това събитие.





 

Докторската градина

В сърцето на София намира място и прекрасната Докторска градина. Разположена е между улиците "Оборище" и "Шипка", точно на гърба на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и в близост до голяма част от историческите паметници на столицата и държавните институции. Името на парка произлиза от паметника, който се намира в него - Докторски паметник. Паметникът е изграден в памет на загиналите медицински работници в Руско-турската освободителна война от 1877-1878г.

В Докторската градина се намират най- различни видове дървета – тришипна гледичия, внесени от Северна Америка, блатен кипарис, гинко, дъб, софора, платан и бяла акация. Също така има оставена и историческа бяла акация, която представлява символичен паметник, посветен на Даниел Неф, който е създател на първите столични паркове и градини.


Градинките при Националния дворец на културата (НДК)


Паркът се намира на парковия площад „България“ в централната част на София, където е разположена и внушителната основна сграда на Националния дворец на културата. Мястото представлява голям комплекс за конференции, търговски изложения, фестивали и културни събития с известни изпълнители. Паркът се разделя на две части - градината пред НДК и градината зад НДК.

Градинката пред НДК се намира точно пред Националния дворец на културата в град София, между ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Патриарх Евтимий". До нея е разположен Войнишкия мемориал на Първи и Шести софийски полк. В градинката има многофункционална сцена, детски кът и много зелени площи.

Градинката зад НДК се намира непосредствено зад Националния дворец на културата в гр. София. Тя, за разлика от тази пред НДК, е доста по-малко обитаема, като в нея има разположени многобройни пейки за отдих.

Представили сме Ви впечатляващи кадри от таз годишния светлинен фестивал, който се проведе пролетта в София. Градинките на НДК бяха сред фаворитите на хората за наблюдаване на светлините.


 



Градина „Библиотека св. св. Кирил и Методий“

Великолепна градина разположена точно пред Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ заобиколена с много зеленина и прелестни, пъстри цветя. Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София е най-старият културен институт на следосвобожденска България и най-голямата обществена библиотека в страната.  Това става повод тук да се провеждат множество културни събития.

В цветната градина пред библиотеката се намира един от най-впечатляващите монументи в столицата - паметникът на св. св. Кирил и Методий. До днес паметникът е считан за едно от най-добрите постижения на българското монументално изкуство.

Всяка година в София на 24-ти май пред паметника на солунските братя се отбелязва националният празник на българската писменост и култура. 








Градина "Възраждане"

Известна със своите големи стогодишни чинари, градината не остава празна в горещите летни дни. Всеки търси спокойните пейки под чудните чинари, за да открие малко прохлада през лятото. Създадена през далечната 1937г. до днес тя е предпочитано място за отдих. Градината е сравнително малка, но компенсира със свежест и красота.


Градина "Св. Климент Охридски"

Това е една от най-емблематичните градини в София, разположена в сърцето на столицата в пространството между Народнo събрание и Софийски университет. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е най-старото и най-голямо висше училище в България. Сградата му е една от забележителностите тук в столицата. Превъзходната архитектура на сградата привлича множество туристи, които пълнят и градинките в околността.

Други от най-честите посетители на парка са студентите от университета, които след натоварен ден намират спокойствие и почивка сред зеленината и цветята тук. В градинката също така е издигнат паметник на Св. Климент Охридски един от учениците на Св. Св. Кирил и Методий, смятан за създател на кирилицата. Градинката е подходяща и за приятни разходки по дългите и алеи.