Тома Станишев за ситуацията на пазара на недвижими имоти

 

Тома Станишев за ситуацията на пазара на недвижими имоти

     

Какви са очакванията за развитието на пазара на недвижими имоти до годината, спрямо досегашните наблюдения за търсене и предлагане?

    Трудно е да предвидим пазара след 1 година, но определено има някои фактори, които влияят положително върху неговото развитие в София, а именно:   - увеличаване на заплатите в столицата средно с около 10 % за 2018   - ниските лихви за ипотечни кредити между 2 и 3 % - нещо, което дава възможност на доста хора да инвестират или да купуват за лични нужди   - безработница в София е 1,9% което доказва активноста на трудовия пазар   - през юли Еврогрупата даде зелена светлина на България да започне своя път към еврозоната, което неминуемо ще доведе до увеличаване цените на имотите. При влизането в еврозоната много чужди фондове ще проявят интерес към България, тъй като това е един от техните критерии.

 Споделете наблюдения за движението на лихвите по ипотечни кредити и прогноза дали все още закупуването на имот с кредит е изгодно като стратегия?

    Да както вече споменах доскоро 6%, сега банките предлагат на клиентите си лихви между 2 и 3%, което е мотивиращо за инвеститорите. При отдаване на един имот под наем, ренталилността е около 6% в София. Това грубо означава, че наемът е по-висок от вноската по кредита.

В кои райони на София има най-голямо търсене/предлагане на имоти?

    В момента има райони с повече търсене от колкото предлагане, това са идеален център на София и Докторската градина. Мога да добавя, че има пазар на всеки имот в столицата, стига той да бъде реално оценен.

В какъв тип имот се инвестира повече, апартамент в центъра на града или къща в покрайнините? Кое според вас е по-изгодната опция?

    Когато става въпрос за инвестиция, термин като „по-изгодна опция“ не съществува, тъй като инвеститорите оценяват рентабилността на имота. Колкото тя е по-висока, толкова по-добра е инвестицията.

Има ли нужда от промяна на брокерските практики в България? Какви?

    За съжаление в България да бъдеш брокер на недвижими имоти не е регламентирана професия, както в други държави, в които всяка агенция е длъжна да заплаща лиценз. Липсва орган, който да контролира действията на агенциите на пазара. Дългосрочната инвестиция на закупуване на лиценз ще доведе до увеличаване качеството на обслужване и отговорността на агенциите и брокерите.

Как се е изменил подходът на брокерите с течение на времето и развитието на технологиите? Какви други фактори биха повлияли в бъдеще?

    Срещат се все повече и по-добре подготвени агенти, които познават пазара на недвижими имоти.

Смятате ли, че технологиите могат да променят брокерския модел/нуждата от брокери в близко бъдеще?

    Мисля че, още сме далече от момента, в който не е нужен личния контакт с брокер, поради факта, че за голяма част от хората покупката на имот е важен момент в живота им и имат нужда от внимание и време, което технологиите не могат да предоставят.

Кои са най-честите грешки, които потребителите на брокерски услуги допускат?

    Една от най-честите грешки е липса на доверие от страна на продавача, когато се касае за оценка на имота, който продава. Често имотите биват надценени от собствениците им. Често и купувачите допускат грешката да не отделят достатъчно време при първа среща с агенцията, за да обсъдят детайлно критериите за търсенето на апартамент. Това води до загуба на време за двете страни, както и до нереализирани сделки. От изключителна важност е агентът да разбере детайлно нуждата на клиента.