Имоти, София, Продажби – или как парченцата пъзел се превръщат в цяла картина...

 Мнозина намират живота в столицата за безкрайно привлекателен. Причините биха могли да бъдат много и различни. Някои откриват желаната работа, за други тя е по-високоплатена. Трети намират чар в уличния шум и множеството хора, забързани навън през деня, а по-късно и разхождащи се вечер. Четвърти са израснали в големия град и чувстват привързаност, която не им позволява да го напуснат. Пети пък се установяват в някой от многобройните квартали на София, макар и с ясното съзнание, че са тук за кратко. Имотите, които се предлагат на пазара, също са много и различни – такива, че да отговарят на изискванията и критериите на всеки индивидуалист, търсещ нещо специфично, което да подхожда на вкуса му. Столицата предлага широк набор от възможности за избор както на апартамент, така и на къща.

Животът в апартамент е, може би, най-силно разпространената практика в София. Повечето хора, интересуващи се от имоти в София, търсят именно такова жилище. Апартаментите, които се предлагат на имотния пазар, най-общо, се разделят на две големи групи. Първата се състои от имоти в София, отдавани под наем, а втората – от имоти в София, обявени за продажба. Разбира се, всеки човек има правото свободно да прецени към кои точно имоти в София да се насочи. За тази цел е необходимо да вземе предвид необходимостите си, своите бъдещи планове и перспективи и финансовите си възможности. Когато говорим за имоти и продажби, най-често последният фактор оказва най-сериозно значение и натежава при вземането на финалното решение.

Имоти – София: Продажба на апартаменти

Имотите в София, които бихте могли да купите от собственик и се характеризират като апартаменти, са различни във всеки период от годината. Затова и в София продажбите – осъществени и финализирани, са най-много на брой. Тъй като столицата представлява голям, поне за страната ни, и бързо развиващ се град, съвсем разбираемо е, че притокът на хора, които се установяват в него е все по-голям. По-голямата гъстота на населението естествено води и до повишаване на търсенето на имоти в София. Апартаментите, обявени за продан, са с различна големина и местоположение. В зависимост от това дали търсите имоти в София самостоятелно или смятате да се нанесете с още някого, можете да изберете какъв да бъде броят на необходимите ви стаи. Имотите в София, които определяме като апартаменти, биха могли да се определят като: гарсониера, студио, двустаен, тристаен, четиристаен апартамент или мезонет. Имайте предвид, че не е задължително по-големият брой стаи винаги да означава и повече пространство.Гарсониерата е най-малка по размер сред имотите в София, като площта ѝ достига до не повече от 45 кв. м. Студиото и двустайните апартаменти са най-малко с такъв размер, но той не надвишава 90 кв. м. Това означава, че ако сред имотите в София изберете хол с кухненска част, като основна стая, е възможно да разполагате и с по-голяма квадратура на помещението от друг, наел апартамент с отделна спалня и холна част. Макар и размерът на тристайните жилища да варира между 55 и 120 кв. м., почти в никой случай той не би бил по-малък от този на имоти в София от типа студио. Мезонетите, от своя страна, не са чак толкова много на брой, колкото останалите имоти в София, тъй като не са най-популярни за средностатистическия наемател. Въпреки това, тъкмо това са имотите в София, които предлагат най-голямо пространство, много и нестандартни решения в интериора. Най-голямата особеност на такъв тип имоти в София е, че често стаите са разположени на две, а понякога дори на три нива.

Имоти – София: Продажба или апартамент под наем

Независимо дали става въпрос за продажба на апартамент или обявяване на имоти в София за отдаване под наем, при сключването на сделка винаги съществуват две заинтересовани страни. В първия случай, това са продавач и купувач, а във втория – наемодател и наемател. Всяка от двете страни има своите интереси. За да си представите пълната картина, свързваща понятията имоти, София, продажби в едно цяло, нека откроим разликите между възникващите отношения на покупко-продажба и отдаване-наемане на жилище за всяка от тях.

Продавач и наемодател

При продажбата на имоти в София, собствениците се освобождават от своя недвижима собственост за постоянно и се лишават от нея в дългосрочен план. В замяна, получават сумата, на която се оценява жилището към момента на осъществяване на продажбата. Тя е еднократна и не би могла да се разсрочи във времето. Обратно, наемодателят на имоти в София избира да отдаде временно, за определен период, своя недвижима собственост. Финансовите средства, които получава от наемателя, се изискват регулярно – всеки месец, под формата на наем. Макар наемът да се счита за фиксиран, в дългосрочен план той би могъл да се измени, имайки предвид инфраструктурните и архитектурните решения в околността. От значение, разбира се, са и общите ценови тенденции за пазара на недвижими имоти в столицата. Всички тези фактори оказват своето влияние и върху цената на имоти в София, обявени за продан, отново в дългосрочен план.

Купувач и наемател

Докато наемателят на апартаменти в столицата би могъл да си позволи да търси жилище, отговарящо на необходимостите му в конкретния момент на подписване на договор за наем, когато говорим за имоти, София, продажби и сключване на договор за покупка, това не е така. В столицата продажбите са обвързани с повече мисъл за бъдещето. Необходимо е да прецените дали броят на хората, нанасящи се днес в апартамента, ще се запази същият поне в близките години или ще ви е необходима допълнителна стая или две.Не е препоръчително да правите какъвто и да било компромис с локацията на имотите в София, тъй като едва ли скоро след покупка ще пристъпите към продажба. Важно е особено за големия град, какъвто е София, продажбите да са съобразени с всички онези обекти, намиращи се в района на жилището. Такива биха могли да бъдат хранителни магазини, супермаркети, заведения, както и сгради като детска градина и училище, ако вече имате дете или го очаквате съвсем скоро. Ако кварталът по една или друга причина не в по вкуса ви, но пък апартаментът ви допада, винаги съветваме да продължите с търсенето. Особено ако ползвате услугите на добър брокер от агенция за недвижими имоти в София, с който да се съветвате, вероятността да попаднете на по-добро пазарно предложение е много голяма.Често когато говорим за имоти, продажбите на апартаменти в столицата често се осъществяват или провалят в зависимост от състоянието на обекта към момента на покупка. Някои имоти в София се нуждаят от цялостен ремонт, който неминуемо изисква отделянето на допълнителни финансови средства. В тези случаи на покупка на имоти, продажбите маркират края на ангажиментите за предходния собственик, но и поставят нова задача пред новия такъв преди пренасянето му в апартамента. Разбира се, когато имате възможността сами да изградите почти от основи визията на новия си дом, го чувствате все повече свой от самото начало. Дори и да не е така обаче, щом веднъж сте го избрали, със сигурност симпатиите ще ви помогнат да се адаптирате към промяната съвсем лесно и естествено.

Имоти – София: Продажба на къщи

Къщата е една чудесна алтернатива, която да изберете за място за живеене. Макар и не винаги да е предпочитана пред апартамента, тя предлага множество възможности, някои от които го превъзхождат. Както вече споменахме, когато става въпрос за имоти, продажбите често зависят от цената. Къщата е значително по-скъпо удоволствие, което не е достъпно за всеки, поне от финансова гледна точка. Както стои въпросът и при апартаментите, такъв тип имоти в София се предлагат и в продажба, и за отдаване под наем. И докато наемането на къща е опит, който може да ви научи дали такъв тип жилище е подходящо за вас или не, закупуването ѝ е дори по-ценно, тъй като вече сте наясно със себе си и следвате желанията на ума и сърцето си.За разлика от апартаментите, къщите в София са разположени по-скоро в покрайнините на града. В София продажбите на къщи често са мотивирани тъкмо от този фактор. Сделката пък е изгодна и за двете страни. Продавачът може би вече не се нуждае от отдалечен, поне в известна степен, от центъра имот, а купувачът търси спокойствие и усамотеност, където да се отдели от градския шум. Самостоятелност ще откриете не само от външни хора и съседи, но и от останалите членове на семейството или приятелите, с които съжителствате заедно. Къщите са онези имоти в София, които безспорно ще ви осигурят най-много пространство и вътре, и отвън. Възможно е изборът на къщата като място за живеене да е продиктуван тъкмо от необходимостта от много на брой и все отделни стаи, в които всеки да разполага със свое собствено лично пространство.В зависимост от предпочитанията и необходимостите си, можете да избирате между разнообразие от такъв тип имоти в София с различна големина, местоположение и интериор. В София продажбите и предлагането на къщи изобщо варират от по-обикновени и непретенциозни до истински артистични и вдъхновяващи местенца, които имат своя история. Независимо от стила, който пресъздават, те носят своя собствена енергия, каквато апартаментите, като тип имоти в София, за съжаление не могат да ви предложат.

Имоти, София, продажби...

Постарахме се да ви представим всяко от понятията в светлина, достатъчна, за да допринесе за тяхното сближаване. Когато трите се съберат в едно, парченцата от пъзела се подреждат в картинка и единственото, което зависи от вас, е да изберете каква точно да бъде тя. Ако все още се чудите кой тип имоти в София е по-подходящ за вас – апартамент или къща, поинтересувайте се от предложенията на пазара и разгледайте различни домове, за да откриете идеалния за вас самите. Потърсете и добър брокер от избрана агенция за недвижими имоти в София, за когото има преобладаващо или изцяло позитивни отзиви, и му се доверете! Дори в началото да изглежда трудно, не се обезсърчавайте и продължете още няколко крачки напред. Не забравяйте да се вслушвате във вътрешния си глас и да не си позволявате да правите компромиси, за които е възможно да съжалявате впоследствие!