Какво представлява устойчива къща и нейните предимства пред конвенционалната?

Все повече хора се интересуват от устойчив начин на живот, което води до естественото разпростиране на тази дума във всеки един аспект от ежедневието ни. При недвижимите имоти, особено когато говорим за строителство на къщи и сгради, думата „устойчивост“ не винаги се разбира еднакво и често се асоциира със скъпи процедури и технологии, които отнемат време и ресурси.


Нито една къща не може да бъде на 100% устойчива, защото всяка къща има своето влияние върху нашата планета. Идеята зад „устойчивите къщи“ е да намалят колкото се може повече въздействието си върху околната среда.

Има три аспекта, които могат да опишат най-добре дефиницията за устойчива къща: размер, потребление на енергия и продължителност на живот.

 

Ето и какво се крие зад всеки един аспект.


1.Размерът


Не е нужно да сме експерти в областта на устойчивото развитие и строителство, за да кажем, че по-малките къщи използват по-малко енергия за изграждане и управление. В случай, че сте решили да построите за вас и вашето семейство устойчив дом, първият въпрос, на който трябва да си отговорите е колко място наистина ни е необходимо, за да живеем добре? Тук луксът не се измерва в квадратни метри, а в осъзнато решение с мисъл за околната среда. Отговарянето на въпроса е важно, защото всеки квадратен метър в една къща използва енергия и по този начин ще допринесе за текущите разходи на къщата.

 

Размерът е важен да се има предвид и при проектирането на къщата. За какво ще се използва къщата? За постоянно местожителство или за лятна вила? Колко хора ще живеят в нея? Добрият дизайн ще включи тези въпроси, както и ще остави място за всякакви промени в къщата от бъдещи обитатели.

 

 

 

2.Консумация на енергия

 

Въпреки че размерът е проблем, устойчивата къща не означава малка къща. Тя се свежда до използвания стандарт на сградата и произтичащата от това консумация на енергия. Има стандартни принципи за този тип къщи, например стандартите при Zero Carbon къщите.

Тези стандарти в крайна сметка определят енергийното използване на къщата след като вече е готова, а не по време на строителството й.

 

Говорейки за стандарти, има и други типове къщи, които биха могли да се считат за устойчиви къщи: еко-домовете и зелените домове, които често идват със зелен покрив, както и с функция за събиране на дъждовна вода; къщи с ниска енергия, които се фокусират преди всичко върху потреблението на енергия; както и различните правителствени инициативи като Zero Carbon къщите във Великобритания или пък енергийно ефективните сгради в ЕС, които набират все по-голяма популярност. Всички тези типове къщи водят до разнообразен набор от устойчиви къщи и са пример за това, че изборът е по-голям отколкото можем да предложим.

 

 

 

3.Продължителност на живота на една къща

 

Крайният аспект на това, което прави една къща устойчива, е нейният живот. Най-общо казано, устойчивите къщи са построени, за да издържат възможно най-дълго време. Стандартната къща днес се строи с продължителност на живота й около 80 години. Устойчивата къща е построена, за да продължи повече от 100 години. Имайки предвид тази

продължителност на живота, въпросите като размерът и потреблението на енергия са още по-неотложни за разглеждане, защото къщата не се строи само за едно поколение.

 

 

 

Несъмнено идва и въпросът защо да построим устойчива къща?

Разгледахме няколко предимства, заради които си заслужава да обмислите възможностите на устойчивата къща.

 

1.Намаляване на разходите във времето

 

Устойчивите къщи по дефиниция са енергийно ефективни. Първоначалната инвестиция за тях може и да е по-голяма, в сравнение с конвенционална къща, но в дългосрочен план тя ще струва по-малко пари, защото ще работи през целия си живот.

 

В етапа на строителство, използването на рециклирани и дори регенерирани материали също ще добави спестявания на къщата. Правилото тук, че със строителството на устойчива къща инвестирате в бъдещето, важи с пълна сила.

 

 

 

2.Минимизиране въздействието на къщата върху околната среда

 

Както вече написахме, нито една къща не може да бъде на 100% устойчива и всяка къща ще има влияние върху нашата планета. Изграждането на устойчива къща има за цел да намали този отпечатък, като използва по- малко енергия по време на строителството. Намаленият отпечатък на нашата планета може да бъде достатъчна мотивация и стимул да започнем да изграждаме (и да живеем) по-устойчиво.

 

 

 

3.Сигурност

 

Устойчивата къща може да действа и като застраховка срещу повишаването на цените на енергията. Цената за петрол, газ и в последствие електроенергия ще се повиши в бъдеще. Използването на по-малко от тези ресурси в една къща ще означава по-малко текущи разходи.

 

Твърди се, че има и конкретен вид устойчива къща, която може да издържи на пожари, урагани и земетресения. Независимо от това дали тези твърдения са верни или не, изграждането на устойчива къща ще позволи на всеки строител да построи според местните условия (включително природни бедствия).

 

  

4.Качество на живот

 

Най-голямото предимство на устойчивата къща си остава цялостното подобряване качеството на живот. Устойчивата къща може да има вградени съображения за обмен на въздух, за да се сведат до минимум вредните газове. И наистина, устойчивите къщи могат да дойдат със значително по- малко от тях.

 

Устойчивата къща също така пасва на обитателите и техния начин на живот. Тя може да бъде персонализирана и направена правилно и естетически красиво, тя може да бъде оразмерена или по-малка от бъдещите поколения.