5 причини да застраховате дома си

Често повтаряме на гостите си „Чувствай се като у дома си“, когато искаме да се отпуснат и да се чувстват спокойни във владенията ни. Домът е не само място за почивка, но и мястото, където се чувстваме в безопасност и най-сигурни в себе си. Той е на първо място необходимост, но за повечето хора, които закупуват жилище, е и инвестицията на живота им.  Това от своя страна прави застраховката му не само препоръчителна, но и задължителна в случай, че изплащате ипотека. Следващият списък ви напомня най-важните причини да застраховаме дома си:


1.Спокойствие

Внезапната тревожна мисъл, че сте забравили ютията/котлона/пресата за коса (или който и да е друг електроуред вкъщи) включен в контакта може да ви накара да изгубите ценно време, за да се приберете вкъщи и да проверите дали има поражения, или пък просто да ви остави да се терзаете в продължение на безкрайни дни или часове в очакване на телефонно обаждане или ексклузивна новинарска емисия. Уверяваме ви, че застраховката няма да ви даде цялото спокойствие на света, но въпреки това разликата ще е осезаема. Не си причинявайте излишни тревоги, а просто застраховайте дома си срещу инциденти.


 


2.Защита от кражби

Дори и да не сте от хората, които кътат всичките си спестявания под дюшека вместо да ги вложат в банка, мисълта за обир на дома не е никак приятна. Обикновено на застраховка подлежат повечето електронни устройства, но и в случай, че имате у дома произведения на изкуството като картини или гоблени например, застраховката също е препоръчителна. Застрахователните компании са склонни не само да възстановят стойността на откраднатото, но и да поемат разноските по ремонта на щети в следствие на опит за грабеж и влизане с взлом.


 


 3.Защита от природни бедствия

Никой не включва земетресенията, мълниите и градушките в плановете си, освен застрахователните компании. Не разчитайте на благосклонността на природата, а се подсигурите предварително срещу прищевките ѝ. Застраховката срещу природни бедствия е единствената гаранция, че домът ви ще е защитен дори в най-екстремните условия  и е особено препоръчителна в случай, че имотът ви се намира в рисков район – например до водоем или в земетръсна зона, каквато е и Софийска област.


 

 

4.Защита от повреди

Жилището ви не е просто постройка от покрив и стени, а сложно устроен механизъм за живот, включващ системи от всякакъв тип, като например тръбопроводи, електропроводи и канали. Повредата на която и да е от тези системи може да доведе до неприятни последици както за вас, така и за съседите ви, а по-сериозна злополука може да създаде пряка опасност и за живота. Независимо от застрахователния пакет, който изберете, с него ще си спестите не само грижи, но и много разходи за ремонт и поддръжка.


 


 5.Моят дом – моята крепост

Много са малко онези покупки, които с времето стават по-скъпи и по-желани. Впрочем, такива могат да са картините от Лувъра и недвижимото имущество, а ние макар и не безпристрастни (имотите определено са ни страст) смеем да твърдим, че функциите на дома са много повече и значително по-полезни от тези на Мона Лиза. Вашият дом ви осигурява не само комфорт, защита и спокойствие, но и представлява най-сигурната инвестиция за бъдещето ви. Погрижете се за целостта и качеството му и той ще ви се отблагодари независимо колко напред във времето гледате.